x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Noi 2008   •   00:00

ACORD
Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a informat Liga Arabă că acordul de securitate dintre Bagdad şi Washington satisface principalele două cerinţe irakiene, conform unui comunicat al organizaţiei panarabe, citat de AFP. În scrisoarea trimisă, Maliki dă asigurări că acordul, în ultima sa versiune, "nu aduce atingere nici independenţei, nici suveranităţii Irakului şi prevede că teritoriul irakian nu va fi folosit pentru a încălca (teritoriul unor) ţări vecine". SUA au transmis joi Irakului versiunea lor definitivă a acordului ce va duce la retragerea trupelor americane până la sfârşitul lui 2011, afirmând că au răspuns "pozitiv" cerinţelor Bagdadului.



CONDAMNAŢI
Doi ofiţeri superiori americani, colonelul Curtis G. Whiteford şi locotenent-colonelul Michael B. Wheeler, au fost condamnaţi în urma unei anchete privind deturnarea a milioane de dolari din fondurile Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din Irak, potrivit site-ului Departamentului american al Justiţiei. Această situaţie l-a favorizat pe omul de afaceri american Philip Bloom. Potrivit procurorilor, în perioada 2003-2005, Whiteford şi Wheeler au acţionat în complicitate cu cel puţin alte trei persoane, printre care Philip H. Bloom, care deţine companii în Irak şi în România.

EROARE CU CÂNTEC
Un grup de insule disputate din largul coastelor Japoniei au fost identificate ca teritoriu japonez pe site-ul internet al premierului rus Vladimir Putin, o greşeală jenantă pentru acesta, a relatat Daily Telegraph în ediţia online. Rusia a ocupat cele patru insule, cunoscute sub numele de Teritoriile Nordice în Japonia şi Insulele Kurile de Sud în Rusia, la încheierea celui de-al doilea război mondial. Disputa asupra lor a împiedicat cele două ţări să încheie un tratat de pace. "Persoanele care au realizat site-ul au făcut o eroare tehnică", a declarat Serghei Iasenev, purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Tokyo.

AUTORIZĂRI SECRETE

Armata americană a fost autorizată în secret să efectueze din 2004 aproximativ 12 atacuri împotriva insurgenţilor Al-Qaida şi a altor militanţi din Siria, Pakistan şi alte ţări, potrivit unor oficiali americani de rang înalt citaţi de International Herald Tribune în ediţia electronică. Raidurile forţelor pentru Operaţiuni Speciale au fost autorizate de secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, şi aprobate de preşedintele George W. Bush. Ordinul secret a permis armatei să atace Al-Qaida oriunde în lume, inclusiv prin operaţiuni militare în ţări care nu se află în război cu Statele Unite. Unele au fost efectuate în colaborare cu CIA.

×
Subiecte în articol: externe