x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Noi 2008   •   00:00

PREA MULŢI IMIGRANŢI!: Mai mult de jumătate din italieni consideră că ţara lor a primit prea mulţi imigranţi, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos şi publicat de Corriere della Sera.

Mai mult decât atât, 85% din  italieni nu mai vor ca Peninsulă să primească vreun imigrant. Pentru 51% din italieni, străinii din ţara lor au destule drepturi, iar 30% cred că străinilor trebuie să li se reducă drepturile pe care le au. Străinii cel mai puţin toleraţi în Peninsulă sunt românii şi albanezii.

Primii – notează jurnaliştii de la Corriere della Sera – sunt adevăraţi “ţapi ispăşitori”, aşa cum se vede şi din “cronica neagră” a ziarelor din Peninsulă.

18 ANI PENTRU CRIMĂ
Românul Alin Chişereu (24 de ani) a fost condamnat ieri la 18 ani de închisoare pentru uciderea italianului Roberto Chiesa (63 de ani), un homosexual, fost oficial în Marină. La 7 martie 2007, Chiesa a fost găsit mort în casa sa din Roma. Fusese înjunghiat în gât. Cercetările au arătat că românul, care a fost plătit pentru a oferi relaţii sexuale, l-a omorât pe italian şi apoi a furat mai multe bunuri din casă. Luni, judecătorii italieni i-au condamnat la câte 30 de ani de închisoare pe cei doi italieni care şi-au ucis colegul român pe motiv că acesta muncea prea mult şi pe bani puţin. Procurorul ceruse pentru ei închisoare pe viaţă.

PRO ROMĂNI, ÎN SPANIA
Românii şi bulgarii află astăzi dacă Parlamentul spaniol va vota în favoarea unei iniţiative a Partidului Popular, care cere ridicarea moratoriului ce limitează accesul pe piaţa muncii din regatul iberic. “Sunt trataţi ca extracomunitari, deşi fac parte din UE, şi sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua”, spun popularii. Accesul românilor pe piaţa muncii din Spania a fost restricţionat, la 1 ianuarie 2007, pentru o perioadă de doi ani. Moratoriul are mici şanse să fie ridicat din 2009, din cauza crizei economice din Spania. Popularii susţin că acest moratoriu a făcut ca mulţi români să muncească la negru sau în condiţii precare.

CRIMĂ ÎN DANEMARCA
Cinci cetăţeni români au fost arestaţi marţi în Danemarca, fiind suspectaţi de uciderea unui bărbat în vârstă de 76 de ani, la Skovby, în apropiere de oraşul Aarhus, informează AFP, citat de Mediafax. În total, opt români, cu vârste cuprinse între 22 şi 50 de ani, au fost reţinuţi marţi în legătură cu acest dosar de furt şi ucidere a lui Karsten Noegaard la 2 octombrie. Numai cinci dintre ei au fost suspectaţi de crimă, a precizat Poliţia din regiunea Jylland. Anterior, patru lituanieni au fost reţinuţi în cadrul acestei anchete, dar au fost disculpaţi şi eliberaţi după aproape o lună, graţie analizelor probelor de ADN găsite la locul crimei.

×
Subiecte în articol: diaspora