x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Ian 2009   •   00:00

5 ianuarie 2009



ŞANTAJUL GAZULUI
Uriaşul gazului rusesc Gazprom a afirmat ieri că furnizează volumul necesar de gaze pentru Europa şi a acuzat încă o dată Ucraina că este responsabilă de scăderile în aprovizionarea europenilor. Potrivit AFP, care citează Interfax, declaraţia aparţine unui purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. Polonia, România şi Bulgaria au constatat reduceri în livrările de gaz cu 11%, 30% şi, respectiv, 10%-15%. Autorităţile de la Bucureşti susţin că nu vor exista probleme, deşi au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea livrărilor până la 11 ianuarie. Potrivit Mediafax, Adriean Videanu a precizat că "avem atât rezerve de exploatare, cât şi rezerve înmagazinate". Gazprom a încetat joi livrările către Ucraina, din cauza neînţelegerii asupra preţurilor pentru 2009 şi a arieratelor Kievului, pe care l-a acuzat că "înţeapă" conductele. O repetare a scenariului din 2006, şi-au exprimat temerea observatorii. La rândul ei, societatea ucraineană Naftogaz i-a acuzat vineri pe ruşi că nu livrează cantităţile prevăzute pentru europeni. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Gazprom a cerut Ucrainei să reia negocierile, iar Kievul a avertizat că disputa cu Moscova riscă să antreneze grave probleme tranzitului spre Europa. Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a cerut chiar europenilor să acţioneze Ucraina în justiţie. Sâmbătă, Gazprom anunţase că va depune plângere la Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm. Naftogaz a anunţat imediat că va depune, de asemenea, plângere.

FANTOMĂ
Unul din cele mai prestigioase hoteluri din Washington, Hay-Adams, unde familia Obama s-a stabilit temporar, este... bântuit. Hotelul se află la câţiva zeci de metri de Casa Albă, unde familia Obama se va instala la 20 ianuarie, când Barack va fi învestit preşedinte al SUA. Potrivit legendei, hotelul este bântuit de Marian "Clover" Adams, care, suferind de depresie, s-a sinucis în decembrie 1885. În fiecare decembrie, fantoma vizitează hotelul.

MEDICI PENTRU FRANŢA

Autorităţile franceze recurg tot mai des la recrutarea de medici generalişti din ţări est-europene, inclusiv România, pe fondul lipsei de medici rurali. Potrivit Le Parisien, ediţia online, în 2009, Bray-et-Lu, un sat aflat la nord de Paris, va avea un medic român, viceprimarul Pierre Landemard făcând tot posibilul pentru a facilita integrarea doctorului Odobaşa. În medie, 25 de români vor fi înregistraţi în fiecare regiune a Franţei.

FEMEIE KAMIKAZE

Cel puţin 35 de persoane au murit şi alte 65 au fost rănite într-un atentat sinucigaş la intrarea într-un mausoleu şiit dintr-un cartier din vestul Bagdadului. Purtătorul de cuvânt al operaţiunilor de securitate din Bagdad, general Qassem Atta, citat de AFP, a adăugat că "o femeie care avea o bombă şi-a detonat centura".

×
Subiecte în articol: externe gazprom