x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg: NATO are indicii că Beijingul ar examina posibilitatea de a furniza arme Rusiei

Stoltenberg: NATO are indicii că Beijingul ar examina posibilitatea de a furniza arme Rusiei

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2023   •   23:30
Stoltenberg: NATO are indicii că Beijingul ar examina posibilitatea de a furniza arme Rusiei
Sursa foto: Hepta

Alianţa Nord-Atlantică a observat semnale că Administraţia Chinei analizează posibilitatea de a furniza armament Rusiei, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând Beijingul asupra consecinţelor.

"Nu am observat transferuri de armament letal din China în Rusia, dar am observat indicii că analizează acest lucru şi plănuiesc transferuri", a declarat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

"Acesta este motivul pentru care Statele Unite şi alte naţiuni membre au fost foarte clare cu avertismentele. China, desigur, nu trebuie să susţină războiul ilegal al Rusiei", a subliniat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a argumentat că, în condiţiile în care China este membru permament al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, nu poate oferi susţinere unui conflict care încalcă prevederile Cartei ONU.

"Principiul fundamental al acestei Carte este respectarea integrităţii altor naţiuni, nu invadarea altei ţări cu sute de mii de militari. Desigur, China nu trebuie să ia parte la acest lucru", a insistat Stoltenberg.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a reiterat, joi, avertismentele Administraţiei Joseph Biden adresate Chinei, cerând Beijingului să nu furnizeze asistenţă militară Rusiei şi să nu faciliteze evitarea sancţiunilor internaţionale.

Duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că Washingtonul are informaţii potrivit cărora China ar examina "posibilitatea de a furniza armament letal" Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că, în acest caz, ar apărea "o problemă gravă" în relaţiile dintre Beijing şi Washington. "Suntem preocupaţi de intenţia Chinei de a furniza Rusiei asistenţă militară letală. Urmărim atent situaţia", a reiterat Blinken luni, în cursul unei vizite în Turcia.

Beijingul a avertizat însă că nu va tolera "presiunile" Statelor Unite referitoare la relaţiile Chinei cu Rusia. "Statele Unite, nu China, generează preocupări prin furnizarea de armament", a afirmat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de site-ul Tagesschau.de. "Noi nu acceptăm ca Statele Unite să arate cu degetul asupra relaţiilor China-Rusia, cu atât mai puţin acţiunile de coerciţie sau presiunile", a atras atenţia Wang Wenbin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: NATO Rusia