x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

Stoltenberg cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2023   •   18:00
Stoltenberg cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut joi Turciei, în cursul unei vizite la Ankara, să ratifice rapid admiterea Suediei şi Finlandei în NATO, deşi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a semnalat că Suedia încă nu îndeplineşte criteriile.

"Cred în continuare că este momentul să fie ratificată acum aderarea Finlandei şi Suediei", a afirmat Jens Stoltenberg cu ocazia deplasării în Turcia pentru a demonstra solidaritatea în contextul cutremurelor soldate cu cel puţin 36.000 de morţi.

"Nu ar fi realist să afirmăm că Suedia a îndeplinit deplin obligaţiile care decurg din protocolul de aderare", a afirmat, în schimb, Mevlut Cavusoglu, conform cotidianului Le Figaro. "Turcia este pregătită să evalueze procesul de aderare a Finlandei la NATO separat de Suedia", a subliniat ministrul turc de Externe.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut luni Turciei şi Ungariei să ratifice rapid tratatele pentru admiterea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, argumentând că acţiunea va consolida apărarea comună. Toate statele trebuie să ratifice "fără întârziere" aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, a declarat Annalena Baerbock cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Helsinki cu omologul său finlandez, Pekka Haavisto.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg NATO