Victoria clară a partidelor pro-europene în alegerile parlamentare din Ucraina va avea consecinţe şi pentru politica Rusiei faţă de această ţară, cel mai mare vecin din est. Reacţiile Rusiei sunt anticipate de analiştii de la Stratfor. Euforia după succesul pro-occidentalilor în scrutinul de duminică se va tempera în faţa problemelor pe care le are de rezolvat Ucraina. Stratfor consideră că planurile de integrare în Uniunea Europeană nu sunt urgente, Comisarul pentru Extindere declarând că în următorii 5 ani nu vor mai fi alte ţări admise. Acordul de liber schimb UE-Ucraina va intra în vigoare în 2015, amânare considerată de Stratfor ca o concesie faţă de Rusia.
Guvernul ce se va instala la Kiev are de rezolvat problemele finanţării, Ucraina având nevoie în 2015 de 15-20 de miliarde de euro ca asistenţă de la FMI. Economia se va contracta cu 7-8 procente în urma conflictului cu separatiştii.
Stratfor se întreabă ce pârghii va utiliza Rusia pentru a influenţa Ucraina în condiţiile în care partidele pro-ruse şi-au pierdut forţa de reprezentare în parlamentul de la Kiev?
Arma energiei va fi importantă în continuare, dar un război al gazului nu este considerat opţiune, deoarece ar perturba relaţia cu restul Europei. Rusia va miza pe forţele separatiste din Donetk şi Lugansk, regiuni în care se concentrează importante activităţi economice şi o populaţie numeroasă. De altfel, în aceste regiuni nu s-au organizat alegeri pentru parlamentul de la Kiev.
Rusia va aştepta să se dezvolte contradicţii interne în Ucraina, contând pe o erodare a victoriei pro-europenilor. Un conflict între preşedinte şi premier este posibil, dupa "modelul Iuscenko-Timosenko", aplicat pentru eşecul revoluţiei portocalii.
Stratfor consideră că reformele economice şi politice vor fi greu de implementat după ce Euromaidanul a arătat că presiunea străzii este o forţă. Birocraţia din Ucraina, care va exploata situaţia şi corupţia, pot submina procesul de europenizare, consideră Stratfor.