x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: Două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron

Studiu: Două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron

13 Dec 2021   •   19:00
Studiu: Două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron
Sursa foto: Lucian Alecu

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că vaccinarea cu două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron a coronavirusului, ceea ce indică faptul că este posibil să se înregistreze o creştere a numărului de infecţii şi la persoanele vaccinate.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat luni rezultatele unui studiu, încă nerevizuit, în cadrul căruia au analizat probe de sânge de la participanţii care au primit două doze de vaccin AstraZeneca-Oxford sau Pfizer-BioNTech.

Rezultatele vin la o zi după ce premierul britanic Boris Johnson a avertizat că două vaccinuri nu vor fi suficiente pentru a face faţă Omicron.

Săptămâna trecută agenţia de sănătate din Marea Britanie a constatat că a treia doză restabileşte semnificativ protecţia împotriva noii variante.

Studiul de la Oxford a precizat că nu există deocamdată dovezi că nivelul mai scăzut de anticorpi ar putea duce la un risc mai mare de boală severă, spitalizare sau deces la cei care au primit două doze de vaccin.

„Aceste date sunt importante, dar reprezintă doar o parte a tabloului. Ele se referă doar la anticorpii neutralizanţi după a doua doză, dar nu ne spun nimic despre imunitatea celulară, iar acest lucru va fi de asemenea testat”, a declarat Matthew Snape, profesor la Oxford şi coautor al lucrării.

(sursa: Mediafax)

×