x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport britanic despre imigranţii români: Sunt mai bine calificaţi în meseria lor ca alţi europeni

Raport britanic despre imigranţii români: Sunt mai bine calificaţi în meseria lor ca alţi europeni

05 Apr 2013   •   10:30
Raport britanic despre imigranţii români: Sunt mai bine calificaţi în meseria lor ca alţi europeni

Un raport realizat la solicitarea Ministerului de Externe al Marii Britanii contrazice temerile ridicate, printre alţii, şi de premierul acestei ţări, David Cameron, cum că, după ridicarea restricţiilor de muncă, românii şi bulgarii vor emigra masiv în Marea Britanie, informează publicaţia The Guardian.

Studiul, efectuat de Institutul Naţional de Studii Economice şi Sociale spune că Marea Britanie nu va fi o destinaţie preferată de românii şi bulgarii dispuşi să emigreze, iar cei care vor veni totuşi, nu reprezintă o povară pentru sistemul de beneficii sociale din această ţară. Studiul nu a furinizat o estimare a numărului de români şi bulgari care vor veni în Marea Britanie, afirmând, însă, că emigranţii vor prefera, oricum, alte destinaţii precum Italia, Spania sau Germania, într-o mai mică măsură.

Raportul a fost imediat criticat de militantul anti-imigraţie Sir Andrew Green, preşedinte al grupului "Migration Watch UK", care a pretins că studiul minimalizează problema.

Keith Vaz, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, a criticat lipsa unei estimări a numărului de imigranţi şi a cerut formarea unei comisii guvernamentale care să ofere un studiu mai relevant în această problemă.

Autorii studiului spun că românii şi bulgarii care vor veni în Marea Britanie vor face acest lucru pentru a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă şi pentru oportunităţile de carieră, nu pentru a trăi din ajutorul social oferit de stat. Este de aşteptat ca imigranţii să fie tineri şi fără familie, cel puţin pentru început, deci impactul asupra sistemului social va fi minim.

De asemenea, autorii studiului se aşteaptă ca, spre deosebire de valul de imigranţi din Polonia sau Lituania, care a venit în Marea Britanie în 2004, românii şi bulgarii să se stabilească, în principal, în Londra şi sud-estul Angliei şi să nu se disperseze în toată ţara.

Concluziile raportului contrazic temerile exprimate de premierul David Cameron în discursul despre imigraţie de săptămâna trecută, când acesta a promis că va înăspri condiţiile de obţinere a ajutorului social pentru imigranţi, pentru a evita "turismul pentru beneficii".

Raportul mai arată că singurul pericol reprezentat de imigranţii din România şi Bulgaria este acela ca noii sosiţi să aibă familii şi copii mici. Acest lucru ar însemna suprasolicitarea şcolilor din zonele în care imigranţii s-au stabilit, precum şi o problemă de comunicare între profesori şi elevi. O altă problemă prezentată în raport ar fi creşterea chiriilor în zonele în care imigranţii se stabilesc, din cauza cererii sportite.

Cercetătorii spun că imigranţii vor fi, cel mai probabil, tineri, sănătoşi şi apţi de muncă, deci nu vor fi o povară pentru sistemul medical. Totuşi, studiul menţionează că rata mai mare a persoanelor care suferă de TBC în România şi Bulgaria, faţă de Marea Britanie, ar putea constitui o problemă.

Raportul spune că, în prezent, în Marea Britanie s-au stabilit 26.000 de bulgari şi 80.000 de români. Marea lor majoritate au sub 35 de ani şi sunt mai bine calificaţi în munca lor decât alţi imigranţi din restul Europei. În generali, românii şi bulgarii lucrează în sistemul medical şi în construcţii. 

×