x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care a trădat informatorii din Irak ai armatei

SUA: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care a trădat informatorii din Irak ai armatei

24 Iun 2021   •   11:10
SUA: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care a trădat informatorii din Irak ai armatei

O traducătoare a Pentagonului a fost condamnată la 23 de ani de închisoare pentru divulgarea numelor informatorilor americani din Irak unei persoane având legături cu Hezbollahul libanez, informează AFP.

Mariam Thompson, 62 de ani, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia şi a recunoscut că a oferit informaţii clasificate unui libanez, în ideea că le va transmite Hezbollahului, grupare incusă de Washington pe lista neagră a organizaţiilor „teroriste”.

„Pedeapsa ei reflectă gravitatea acţiunilor sale: a trădat încrederea poporului american, surselor pe care le-a pus în pericol şi trupelor cu care a lucrat”, a precizat într-un comunicat un responsabil cu problemele de securitate naţională de la Departamentul de Justiţie.

Potrivit documentelor judiciare, Thompson lucra ca interpret la o bază militară din străinătate, atunci când a stabilit o relaţie în 2017 pe o aplicaţie video cu un bărbat care i-a spus că are legături cu Hezbollahul libanez.

„Cu timpul, ea a dezvoltat un interes romantic pentru el”, susține Justiţia americană.

În decembrie 2019, ea a fost trimisă la serviciul forţelor speciale americane din Erbil, în nordul Irakului, unde SUA atacau miliţii pro-iraniene. Loviturile americane au culminat, la 3 ianuarie, cu moartea puternicului general iranian Qassem Soleimani.

La scurt timp după aceea, contactul lui Thompson i-a solicitat informaţii despre informatorii care ar fi putut ajuta Statele Unite. Ea a consultat ulterior dosarele mai multor surse americane şi i-a transmis identitatea a cel puţin opt dintre ele, precum şi informaţii despre tacticile Statelor Unite.

×
Subiecte în articol: informator sua