x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA Alegeri prezidenţiale 2016 - Vântul disperării bate la Hollywood şi printre oamenii de cultură

SUA Alegeri prezidenţiale 2016 - Vântul disperării bate la Hollywood şi printre oamenii de cultură

09 Noi 2016   •   14:06
SUA Alegeri prezidenţiale 2016 - Vântul disperării bate la Hollywood şi printre oamenii de cultură

Donald Trump a devenit al 45-lea preşedintele al Statelor Unite ale Americii. Anunţul a avut miercuri efectul unei bombe în lume, dar şi la Hollywood unde, cu excepţia lui Clint Eastwood, care şi-a declarat dragostea pentru noul stăpân al lumii, mulţi artişti şi scriitori americani s-au arătat şocaţi de această veste, scrie Le Figaro. 

Vedetele îşi exprimă nemulţumirea pe reţelele de socializare şi în mass-media. La auzul veştii, actriţa Mia Farrow a mărturisit că vrea să plece în exil în Irlanda. ''Am deja paşaportul pentru Irlanda'', a scris aceasta. 



Michelle Rodriguez, vedeta latino din saga ''Fast and Furious'', s-a arătat şi ea indignată: ''Mă întreb când, în istoria Americii, femeile vor fi cu adevărat celebrate, nu numai ca mame sau surori, ci ca fiinţe umane capabile să conducă''. 



Pe contul său de Twitter, Chris Evans, interpretul Captain America din producţiile Marvel, a comentat victoria anunţată a lui Donald Trump: ''Este o noapte jenantă pentru America. Am lăsat un propagant al urii să ne conducă marea noastră naţiune. Ne-am lăsat viitorul pe mâinile unui tiran. Sunt devastat''. 



Pentru Douglas Kennedy, ''victoria anunţată a lui Donald Trump este un seism''. Într-un interviu acordat Europe 1 în această dimineaţă, scriitorul a declarat: ''Sunt şocat, este un traumatism imposibil de imaginat. Ne vom trezi mâine dimineaţă într-o lume total diferită. Trump este un rasist, este obsedat de putere, este prieten cu Putin... Pe lângă Trump, George W. Bush este un Châteaubriand!''. 



Realizatorul şi producătorul Judd Apatow nu şi-a menajat exprimarea: ''Situaţia este terifiantă şi dezamăgitoare. Lui Trump nu îi pasă de voi. Este un proprietar de cazino care stoarce cu bucurie ultimul ban de la o bătrână. Nu este un salvator''. 



Actriţa şi producătoarea Rashida Jones şi-a exprimat pe Twitter supărarea, în câteva cuvinte: ''Aş vrea să dispară''. 



Actorul Adam McKay, încă în stare de şoc, a reacţionat şi el: ''Cel mai rău lucru în seara asta este rasa umană. Deoarece pentru America lui Trump schimbările climatice nu mai sunt considerate o problemă majoră''. 



Poetul şi romancierul Carl Hancok Rux a declarat pentru Matins de France Culture: ''Mi se pare incredibil de trist. Nu este devastator numai pentru America, ci pentru întreaga lume. Cred că lasă să se vadă ceva din fragilitatea democraţiei americane. Rasismul, misoginismul, violenţa, ignoranţa din această campanie mă sperie. În viaţa mea n-am văzut un politician mai puţin educat în privinţa modului în care funcţionează democraţia în ziua de azi. El este produsul televiziunii. Asta mă face să cred că nu este singur în ignoranţa sa''. 


Asemănătoare este şi consternarea exprimată de Judith Thurman, scriitoarea şi jurnalistă la New Yorker. ''Acest rezultat demonstrează că trăim în ţara în care există două Americi. Astăzi, toată lumea este siderată. Mâine ne vom trezi şi vom înţelege amploarea prejudiciului. Este triumful urii celuilalt. Asta a câştigat în această seară'', a spus Thurman, potrivit sursei citate. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Hollywood donald trump alegeri in sua sua