x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se angajează să apere Filipine

SUA se angajează să apere Filipine

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2022   •   10:20
SUA se angajează să apere Filipine
Sursa foto: Hepta

Vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris a călătorit în Filipine pentru a reafirma angajamentul ţării sale de a apăra naţiunea insulară asiatică în cazul unei agresiuni străine.

„Vicepreşedintele va sublinia angajamentul nostru de a susţine regulile şi normele internaţionale, deoarece recunoaştem impactul pe care acest lucru îl are asupra vieţii şi mijloacelor de trai din Filipine”, a declarat un membru al delegaţiei SUA. Oficialul american se va întâlni în cursul zilei de luni cu preşedintele Ferdinand Marcos Jr. pentru a stabili toate detaliile modalităţii de sprijin.

Beijingul revendică unele teritorii din apele Palawan şi o mare parte din Marea Chinei de Sud, citând hărţile istorice proprii ale Chinei. Cu toate acestea, hotărârea din 2016 a unui tribunal de arbitraj de la Haga a spus că pretenţiile chineze nu au o bază legală, oferind o victorie pentru Manila. Dar Filipine nu a reuşit să aplice hotărârea şi de atunci a depus sute de proteste împotriva a ceea ce ea numeşte invadarea şi hărţuirea din partea pazei de coastă a Chinei şi a vastei sale flote de pescuit.

Pe lângă cooperarea în materie de securitate, vizita îşi propune să consolideze parteneriatul Washingtonului cu Filipine într-o serie de probleme, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunea climatică, cooperarea nucleară şi securitatea alimentară, economia digitală şi cooperarea în domeniul sănătăţii şi maritim.

 

 

×
Subiecte în articol: filipine Kamala Harris