x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA aşteaptă răspunsul Rusiei privind garanţiile de securitate 

SUA aşteaptă răspunsul Rusiei privind garanţiile de securitate 

16 Feb 2022   •   10:00
SUA aşteaptă răspunsul Rusiei privind garanţiile de securitate 

Statele Unite aşteaptă peste câteva zile răspunsul Rusiei privind propunerile Washingtonului şi ale NATO referitoare la garanţiile de securitate şi solicită reducerea presiunilor militare ruse asupra Ucrainei, astfel încât să fie facilitate acţiunile dipomatice.

"Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american a reafirmat angajamentul SUA de a continua acţiunile în scopul găsirii unei soluţii diplomatice la criza generată de Moscova", a anunțat, ieri,Departamentul de Stat, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Secretarul de Stat a transmis că Statele Unite aşteaptă primirea răspunsului scris al Rusiei la documentele furnizate Moscovei de SUA şi de NATO luna trecută prin care sunt propuse domenii concrete de discuţii, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, privind securitatea europeană. Secretarul de Stat a notat afirmaţia ministrului rus de Externe că răspunsurile vor fi transmise în următoarele zile", precizează Departamentul de Stat de la Washington.

"Secretarul de Stat Blinken a reafirmat preocupările actuale privind faptul că Rusia are capacitatea de a lansa o invazie în Ucraina în orice moment şi a evidenţiat necesitatea de a observa acţiuni verificabile, credibile şi semnificative în sensul detensionării situaţiei. A subliniat că, deşi o nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va atrage o reacţie rapidă, severă şi unitară la nivel transatlantic, noi menţinem angajamentul pentru o direcţie diplomatică şi credem că există o posibilitate de a rezolva această criză pe cale paşnică", subliniază Departamentul de Stat.

Ministerul rus de Externe a anunţat anterior că Serghei Lavrov i-a tranmsmis secretarului de Stat american Antony Blinken că este necesară continuarea "dialogului pragmatic" pe tema garanţiilor de securitate, criticând însă "retorica agresivă" a Washingtonului şi a aliaţilor SUA. Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică pe tema măsurilor în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat marţi după-amiază preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat, marţi după-amiază, că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reacţionând cu "optimism prudent" la anunţurile Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antony blinken