x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste uciși

SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste uciși

de Redacția Jurnalul    |    31 Aug 2024   •   11:20
SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste uciși
Sursa foto: Hepta/SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak

SUA afirmă că forțele sale militare din Irak au ucis 15 „agenți” ai Statului Islamic (SI) într-o operațiune comună cu forțele de securitate irakiene, care a vizat conducerea grupării militante.

Comandamentul Central al SUA a declarat că operațiunea comună a avut loc joi. Trupele americane și irakiene au fost întâmpinate de membri SI echipați cu „numeroase arme, grenade și centuri explozive «sinucigașe»”, potrivit grupului de comandă militară american care se concentrează asupra Orientului Mijlociu și Asiei de Sud, citat de BBC.

„Nu există nicio indicație privind victimele civile”, a precizat acesta.

Cu toate acestea, nu este clar dacă membrii serviciilor americane sau irakiene au suferit victime.

Armata irakiană afirma într-o declarație anterioară că „atacurile aeriene au vizat ascunzătorile, urmate de o operațiune aeriană” în „deșertul și peșterile” țării.

„Toate ascunzătorile, armele și sprijinul logistic au fost distruse, centurile explozive au fost detonate în siguranță și au fost confiscate documente importante, acte de identitate și dispozitive de comunicare”.

Acțiunea face parte dintr-un efort mai amplu de a slăbi capacitatea SI de a planifica și executa atacuri împotriva americanilor, irakienilor și aliaților lor.

Aproximativ 2 500 de soldați americani se află în Irak, deși rămân acolo în calitate de „consilieri și asistenți”, deoarece armata americană a anunțat încheierea efortului său de luptă în această țară în decembrie 2021.

La 15 august, Irakul a anunțat că va amâna data planificată pentru încheierea operațiunilor militare americane în țară.

Operațiunea vine în contextul unor evenimente recente legate de SI în Europa. În Austria, autoritățile au dejucat un complot vizând un concert Taylor Swift la Viena. Autoritățile au declarat că suspectul din spatele atacului planificat - un cetățean austriac în vârstă de 19 ani - a jurat credință Statului Islamic înainte de a viza turneul Eras al cântăreței. Informațiile furnizate de CIA autorităților austriece le-au permis acestora să anihileze complotul și să salveze „sute de vieți" , a declarat miercuri directorul adjunct al agenției, David Cohen.

În Germania, un atac în orașul Solingen s-a soldat cu trei morți și opt răniți, suspectul fiind investigat pentru legături cu SI.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua Statul Islamic