x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au livrat mii de arme în Irak în ultima perioadă

SUA au livrat mii de arme în Irak în ultima perioadă

de Agerpres    |    16 Mar 2014   •   19:34

Statele Unite ale Americii au livrat rachete Hellfire, puşti M4 şi sute de mii de gloanţe în Irak, a anunţat duminică ambasada americană de la Bagdad, citată de AFP.

Aceste livrări fac parte din eforturile americane de a ajuta Irakul să combată grupările de insurgenţi instalate pe teritoriul său, mai ales Statul islamic din Irak şi Levant (EIIL), în contextul în care ţara se confruntă cu un val de violenţe pe care autorităţile nu reuşesc să le ţină sub control.

'Mai devreme în această lună, SUA au livrat aproape 100 de rachete Hellfire şi sute de mii de muniţii, precum şi puşti M4', a precizat misiunea diplomatică într-un comunicat. 'Este esenţial ca forţele de securitate irakiene să fie echipate cu arme moderne şi eficiente, dată fiind ameninţarea reprezentată de EIIL pentru ţară şi pentru regiune', conform aceluiaşi text.

În total, peste 11 milioane de gloanţe, mii de mitraliere, puşti, M16 şi M14, grenade şi alte arme au fost livrate începând de la jumătatea lui ianuarie, conform ambasadei, iar noi livrări sunt prevăzute în săptămânile ce urmează. Irakul se confruntă de un an cu o recrudescenţă a violenţelor, cele mai grave din ultimii cinci ani, în esenţă alimentate de resentimentul minorităţii sunite faţă de guvernul dominat de şiiţi, dar şi de conflictul din Siria vecină.

×