x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA autorizează două vaccinuri adaptate la ultimele variante Omicron

SUA autorizează două vaccinuri adaptate la ultimele variante Omicron

31 Aug 2022   •   20:35
SUA autorizează două vaccinuri adaptate la ultimele variante Omicron

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate la ultimele variante Omicron.

FDA a autorizat vaccinul Moderna pentru cei cu vârsta de peste 18 ani și serul Pfizer pentru cei cu vârsta de peste 12 ani. Vaccinurile se vor administra la cel puțin două luni după seria de vaccinare primară sau după cel mai recent rapel.

Guvernul american a asigurat 105 milioane de doze de vaccinuri adaptate de la Pfizer și 66 de milioane de doze de vaccin bivalent de la Moderna pentru a evita cele mai grave efecte ale unei probabile creșteri a numărului de infecții pe măsură ce școlile se redeschid și oamenii petrec mai mult timp în case, notează Reuters.

Pfizer a declarat că doze pregătite pentru a fi livrate imediat și că poate livra până la 15 milioane de doze până la 9 septembrie.

În iunie, FDA a cerut producătorilor de vaccinuri să adapteze vaccinurile la cele două subvariante responsabile de cea mai recentă creștere a infecțiilor la nivel mondial. Subvarianta BA.5 reprezintă peste 88% din infecțiile din SUA.

Producătorii de vaccinuri nu au finalizat testarea pe oameni a vaccinuri adaptate la ultimele variante Omicron, astfel că FDA își bazează decizia pe datele privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor originale, precum și pe studiile clinice efectuate pe rapelurile bivalente care utilizează subvarianta BA.1 Omicron.

Grupul consultativ pentru vaccinuri al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA urmează să se reunească joi pentru a face recomandări pentru utilizarea vaccinurilor adaptate.

(sursa: Mediafax)

×