x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA oferă Boeing un acord de recunoaștere a vinovăției, care îi va permite să evite un proces

SUA oferă Boeing un acord de recunoaștere a vinovăției, care îi va permite să evite un proces

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2024   •   10:00
SUA oferă Boeing un acord de recunoaștere a vinovăției, care îi va permite să evite un proces

Departamentul de Justiție al SUA oferă companiei Boeing un acord de recunoaștere a vinovăției care îi va permite să evite un proces legat de două prăbușiri mortale ale modelului 737 MAX, a declarat duminică, indignat, un avocat al familiilor victimelor.

Detaliile acordului, care prevede ca Boeing să plătească o amendă și să se supună unui supervizor extern, au fost oferite familiilor într-o prezentare de două ore a Departamentului de Justiție (DOJ) duminică, a declarat Paul Cassell, profesor de drept la Universitatea din Utah, care reprezintă familiile, conform AFP.

El a declarat că familiile „se vor opune cu fermitate" acordului, dacă Boeing va accepta în cele din urmă și acesta va fi prezentat unui judecător.

Contactat de AFP, Boeing a refuzat să comenteze.

New York Times a relatat în urmă cu peste o săptămână că procurorii au în vedere o astfel de soluție alternativă, cunoscută sub numele de acord de urmărire penală amânată (DPA), însă Departamentul de Justiție a declarat că nu a luat încă o decizie.

În mai, DOJ a concluzionat că Boeing ar putea fi urmărit penal pentru încălcarea unui DPA anterior încheiat în urma celor două accidente fatale 737 MAX din 2018 și 2019, care au provocat moartea a 346 de persoane.

În cadrul acelui acord de trei ani, Boeing a acceptat să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a soluționa acuzațiile de fraudă legate de certificarea modelului 737 MAX.

Dar gigantul aviatic a fost supus unui nou control la începutul acestui an, după ce un 737 MAX operat de Alaska Airlines a fost forțat să aterizeze de urgență după ce un panou a explodat în timpul zborului.

Incidentul din 5 ianuarie a readus în centrul atenției procesele de fabricație ale Boeing, determinând un control al autorităților de reglementare și investigații ale Congresului.

Între timp, familiile victimelor au îndemnat în mod repetat procurorii federali să trimită Boeing în instanță, în loc să ajungă la o altă înțelegere.

Cu toate acestea, procurorii s-au confruntat, de asemenea, cu presiuni pentru a nu prejudicia și mai mult Boeing, o companie considerată esențială pentru industria aeronautică din SUA, precum și pentru securitatea națională.

În prezentarea sa de duminică, procurorul șef al SUA a recunoscut că există „un interes puternic" din partea familiilor de a merge la proces, dar a spus în mod repetat că DOJ nu poate dovedi acuzațiile cu o îndoială rezonabilă", a declarat Cassell.

„Familiile au susținut de nenumărate ori un proces și să permită unui juriu să ia această decizie", a spus el.

Boeing a contestat concluziile DOJ la mijlocul lunii iunie, dar a recunoscut gravitatea crizei de siguranță.

Directorul general Dave Calhoun, care a acceptat să demisioneze la sfârșitul anului, a declarat într-o audiere recentă în Congres că societatea „ia măsuri și face progrese".

În cele din urmă, va depinde de judecătorul federal din Texas care supraveghează cazul să decidă dacă noul DPA va fi aprobat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: boeing recunoaștere vinovăție