x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și China deschid un nou front de luptă. Un banc de nisip revendicat de Filipine - mărul discordiei 

SUA și China deschid un nou front de luptă. Un banc de nisip revendicat de Filipine - mărul discordiei 

de Şerban Mihăilă    |    24 Oct 2023   •   08:20
SUA și China deschid un nou front de luptă. Un banc de nisip revendicat de Filipine - mărul discordiei 

Statele Unite au avertizat ieri că vor apăra Filipine în cazul unei intervenții militare a Beijingului, în conformitate cu un tratat încheiat în 1951, după ce vase chinezești au blocat și s-au ciocnit cu două nave filipineze, în largul unui banc de nisip din Marea Chinei de Sud.

 

Guvernul filipinez a convocat ieri un oficial al ambasadei chineze, la Manila, pentru a protesta vehement în privința coliziunilor petrecute duminică în largul unui banc de nisip disputat de cele două părți. 

Nu au fost raportați răniți, însă incidentul s-a soldat cu avarierea unei nave a pazei de coastă filipineze și a unei bărci de aprovizionare operate de personalul marinei, au declarat autoritățile din Filipine.

Președintele Ferdinand Marcos jr a convocat o întâlnire de urgență cu secretarul Apărării și alți oficiali militari și de securitate de rang înalt pentru a discuta ultimele ostilități din apele disputate. 

Filipine și alți vecini ai Chinei s-au împotrivit pretențiilor teritoriale extinse ale Beijingului asupra Mării Chinei de Sud. Mai mult, unele țări, între care și Filipine, au solicitat sprijin militar american, pe măsură ce incidentele se înmulțesc.

După întâlnire, secretarul Apărării, Gilberto Teodoro, a criticat China, deoarece a recurs la „forța brută”, punându-i în pericol pe membrii echipajului filipinez, dar și pentru că a răstălmăcit faptele pentru a-și ascunde agresiunea.

„Guvernul filipinez consideră cea mai recentă agresiune a Chinei drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a afirmat Teodoro. „China nu are niciun drept legal sau autoritate de a desfășura operațiuni de aplicare a legii în apele noastre teritoriale și în zona noastră economică exclusivă”, a adăugat el.

Președintele Marcos a ordonat o investigație a coliziunilor din largul mării, a mai declarat Teodoro, dar a refuzat să dezvăluie ce măsuri va lua guvernul filipinez.

Aproximativ cinci nave ale pazei de coastă, opt ambarcațiuni de însoțire și două vase militare chineze au format duminică o blocadă pentru a împiedica două nave ale pazei de coastă filipineze și două ambarcațiuni de transport să livreze alimente și alte provizii forțelor din Filipine staționate pe bancul de nisip Second Thomas, la bordul unei nave militare eșuate.

În timpul confruntării, una dintre navele gărzii de coastă filipineze și o barcă de aprovizionare au fost lovite, separat, de o navă a gărzii de coastă chineze și de o ambarcațiune. Doar una dintre cele două ambarcațiuni filipineze a reușit să livreze provizii forțelor de pe nava eșuată.

Coliziunile de duminică s-au produs într-un moment în care Filipine desfăşoară o misiune de aprovizionare a trupelor sale situate în acest avanpost izolat, la circa 200 de kilometri de insula filipineză Palawan şi la peste 1.000 km de insula chineză cea mai apropiată, Hainan.

Chinezii acuză Manila

Înaltul diplomat chinez care a fost convocat de oficialii de la Manila a repetat poziția Beijingului, conform căreia navele filipineze au pătruns pe teritoriul chinez.

„China îndeamnă încă o dată Filipine să ia în serios preocupările grave ale Chinei, să își onoreze promisiunea, să înceteze provocările pe mare, să nu mai facă mișcări periculoase, să nu mai atace și să calomnieze China fără temei și să remorcheze nava de război «eșuată» ilegal, cât mai curând posibil”, a declarat Zhou Zhiyong, citat de Ambasada Chinei din Manila.

El s-a referit la nava „Sierra Madre”, care servește drept avanpost teritorial al Manilei, după ce a eșuat în mod deliberat pe un banc de nisip, în 1999.

Duminică, paza de coastă chineză a acuzat navele filipineze că au provocat coliziunile și a precizat că acestea transportau materiale de construcție pentru a-și consolida avanpostul de pe bancul de nisip.

Americanii sar în ajutorul aliaților

SUA și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunea chinezilor. Washingtonul a reînnoit avertismentul conform căruia este obligat să apere Filipine, în conformitate cu un tratat de apărare reciprocă, semnat în 1951, dacă forțele, navele și aeronavele filipineze sunt supuse unui atac armat, inclusiv „cele ale gărzii sale de coastă - oriunde în Marea Chinei de Sud”.

„Statele Unite sunt alături de aliații noștri filipinezi în fața acțiunilor periculoase și ilegale ale gărzii de coastă și ale miliției maritime a Republicii Populare Chineze, care obstrucționează o misiune filipineză de reaprovizionare”, a anunțat Departamentul de Stat american.

Administrația Biden a acuzat manevrele periculoase ale navelor chinezești și a adăugat că acestea „au încălcat dreptul internațional, prin faptul că au interferat în mod intenționat cu exercitarea libertății de navigație în largul mării, de către navele filipineze”.

Departamentul de Stat a citat, de asemenea, o hotărâre de arbitraj, din 2016, care a invalidat pretențiile expansive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud pe motive istorice, inclusiv în privința bancului de nisip disputat.

Washingtonul a desfășurat forțe pentru a patrula apele și a promova libertatea de navigație și de survolare - mișcări care au înfuriat Beijingul, care a avertizat SUA să înceteze să se mai amestece în ceea ce China consideră a fi o dispută pur asiatică.

×
Subiecte în articol: sua China lupta banc nisip filipine