x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Democraţii vor cercetarea acuzaţiilor împotriva candidatului propus de Trump pentru Curtea Supremă

SUA: Democraţii vor cercetarea acuzaţiilor împotriva candidatului propus de Trump pentru Curtea Supremă

17 Sep 2018   •   06:49
SUA: Democraţii vor cercetarea acuzaţiilor împotriva candidatului propus de Trump pentru Curtea Supremă

Senatorul democrat Chuck Schumer, liderul minorităţii din camera superioară a Congresului american, consideră necesară o amânare a procesului de confirmare a candidatului propus de preşedintele american Donald Trump la Curtea Supremă, judecătorul Brett Kavanaugh, cât timp FBI ar face investigaţii în ce priveşte acuzaţia lansată la adresa acestuia de o femeie care susţine că a încercat să o agreseze sexual. 

 

Declaraţia lui Schumer a fost făcută după ce femeia care a relatat presupusul asalt sexual petrecut acum circa trei decenii, când cei doi erau adolescenţi, şi care iniţial a cerut să-şi păstreze anonimatul, şi-a declinat singură identitatea duminică într-un interviu pentru Washington Post. 

Christine Blasey Ford a spus că ea este femeia din spatele acuzaţiilor, care au făcut valuri săptămâna trecută la Washington, după ce senatoarea democrată Dianne Feinstein a dezvăluit informaţia privind primirea unei scrisori anonime ce rezuma acuzaţiile. 

"Neg categoric şi fără echivoc această acuzaţie", a declarat candidatul la Curtea Supremă, în prezent în vârstă de 53 de ani. "Nu am făcut asta nici în liceu, nici într-un alt moment", a spus el, reacţionând săptămâna trecută la scrisoarea anonimă. 

Republicanii preconizează să meargă înainte cu votul aşteptat săptămâna aceasta în Comisia Juridică a Senatului, potrivit Washington Post, în timp ce Casa Albă nu a comentat duminică. 

Christine Blasey Ford a declarat în interviul menţionat că asaltul sexual s-a produs la începutul anilor 80 când cei doi au luat parte la o petrecere în Maryland. Ea a spus că Kavanaugh a pipăit-o, a încercat să-i scoată hainele şi i-a acoperit gura când a încercat să strige. 

"Am crezut că m-ar putea ucide în mod accidental", a mărturisit Ford în interviu, spunând că într-un final a reuşit să se elibereze şi să iasă din cameră, potrivit AFP. 

Christine Blasey Ford susţine că nu a vorbit cu nimeni de cele petrecute, care au afectat-o multă vreme, până la o şedinţă de terapie de cuplu cu soţul său în 2012. Ea a furnizat publicaţiei note luate de psihoterapeutul său la acel moment, în care evoca "o tentativă de viol" în adolescenţa sa. 

Aceste informaţii au ajuns în această vară, printr-o scrisoare confidenţială, la senatoarea democrată Dianne Feinstein, iar Christine Blasey Ford a explicat pentru Washington Post că a decis să-şi dezvăluie identitatea după apariţia unor zvonuri nebuneşti legate de numele persoanei semnatare. 

"Acum cred că datoria mea civică este mai puternică decât durerea şi groaza de represalii", a arătat Ford, acum în vârstă de 51 de ani, profesoară de psihologie la Universitatea Palo Alto din California. 

Alegătoare democrată, ea a făcut mici donaţii unor organizaţii politice, precizează Washington Post. Un vot în comisia juridică din Senat privind confirmarea lui Brett Kavanaugh este prevăzut pentru joi, înaintea votului final din şedinţa plenară care ar putea avea loc la finalul lunii septembrie. 

Acum că acuzatoarea a vorbit public "revine FBI sarcina de a efectua o anchetă. Aceasta ar trebui să aibă loc înainte ca Senatul să înainteze cu această nominalizare", a declarat duminică, într-un comunicat, Dianne Feinstein. "A insista pentru un vot acum ar fi o insultă pentru femeile americane şi integritatea Curţii Supreme", a spus liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, citat de AFP. 

După publicarea interviului, senatorul republican Lindsey Graham s-a arătat dispus să o audieze în comisie, dacă doreşte, pe Christine Blasey Ford, dar a specificat că acest lucru ar trebui făcut imediat, "pentru ca procesul să poată continua aşa cum era prevăzut". AGERPRES

×