x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA extind finanțarea destinată marinei ucrainene după atacul Rusiei

SUA extind finanțarea destinată marinei ucrainene după atacul Rusiei

22 Dec 2018   •   13:00
SUA extind finanțarea destinată marinei ucrainene după atacul Rusiei

Statele Unite vor oferi Ucrainei o finanţare militară suplimentară de 10 milioane dolari pentru a-şi consolida marina după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecută, într-o "escaladare periculoasă", a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters. 

Măsura intervine după ce Lituania şi Marea Britanie şi-au crescut asistenţa de securitate pentru Ucraina, a declarat Departamentul, în urma atacului din 25 noiembrie în apropiere de Strâmtoarea Kerci. 

"Statele Unite cer Rusiei să returneze imediat Ucrainei navele confiscate şi echipajele ucrainene reţinute, pentru a menţine 
Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov deschise navelor ce tranzitează spre şi din porturile ucrainene, şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Departamentul de Stat. 

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene şi apoi le-a capturat împreună cu echipajele lor în apropierea Crimeii - pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în martie 2014, aminteşte Reuters. Strâmtoarea Kerci este singura intrare către Marea Azov din Marea Neagră şi controlează accesul spre două mari porturi ucrainene. 

Incidentul naval l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să anuleze o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în Argentina, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului faţă de această acţiune în forţă a Rusiei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua ucraina marina ucraineana Rusia capturare