x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ignoră „amenințările goale” ale Rusiei și trimite Kievului armament sofisticat

SUA ignoră „amenințările goale” ale Rusiei și trimite Kievului armament sofisticat

de Şerban Mihăilă    |    22 Apr 2022   •   07:40
SUA ignoră „amenințările goale” ale Rusiei și trimite Kievului armament sofisticat
Sursa foto: Agerpres

Într-o schimbare fundamentală de strategie, administrația Biden ignoră avertismentele Kremlinului asupra furnizărilor de arme americane în Ucraina, pe care le consideră simple „amenințări goale”. Noua abordare pare a fi un risc calculat din partea Casei Albe, după ce eforturile armatei lui Putin de a cuceri Kievul printr-un război-fulger au eșuat, iar forțele rusești au suferit pierderi grele pe toată linia frontului. 

Cu doar două săptămâni înainte, presa de peste Ocean detalia modul în care, îngrijorați de reacția Moscovei, oficialități de rang înalt de la Washington ofereau informații contradictorii despre un eventual rol jucat de americani în antrenarea forțelor ucrainene pentru ca acestea să poată utiliza armamentul primit în vederea producerii unui număr cât mai mare de victime în rândul militarilor ruși. 

La vremea respectivă, oficialitățile intervievate se temeau că președintele Putin ar fi putut decide ca zonele de antrenament să devină ținte legitime ale atacurilor rusești, chiar dacă nu s-ar fi aflat pe teritoriul Ucrainei. 

Schimbare de abordare

Săptămâna aceasta, însă, în contextul aprobării ultimului pachet american de ajutoare militare pentru Ucraina, Pentagonul a discutat pe față despre perspectivele instruirii ucrainenilor pentru folosirea artileriei primite, în cadrul a ceea ce purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a numit un program de „formare a instructorilor”.

„Această pregătire va avea loc în afara Ucrainei”, a afirmat Kirby, cu subiect și predicat, într-o conferință de presă. „Este vorba despre un număr mic de ucraineni, care vor fi antrenați să folosească obuziere. Ulterior, ei vor reveni în țara lor pentru a-și instrui colegii”.

Tot în această săptămână, Pentagonul a confirmat că puterea militară aeriană ucraineană a primit un „impuls”. Cu doar câteva săptămâni în urmă, SUA refuzau să faciliteze trimiterea de avioane de luptă, invocând posibilitatea unei confruntări directe cu rușii, dacă aparatele de zbor ar decola de la bazele NATO. 

„Ucrainenii au primit platforme suplimentare!”, a anunțat Kirby. „«Platforma» este un avion în acest caz.”, a clarificat apoi oficialul american natura ajutorului militar. În schimb, Ucraina a precizat, o zi mai târziu, că a primit doar piese de schimb, nu avioane.

Tot săptămâna aceasta, sub protecția anonimatului, un oficial american a confirmat pentru cotidianul „The Washington Post” că SUA au furnizat Ucrainei elicoptere și piese pentru aparatele de zbor. „Numărul de avioane active din flota lor a crescut.”, a mai spus oficialul.

Armament greu și de la europeni

La rândul lui, Biden confirmase, marți, că va trimite mai multă artilerie în Ucraina. Premierii britanic, Boris Johnson, și canadian, Justin Trudeau, au făcut imediat promisiuni similare.

Ieri, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Ucraina va primi „în zilele următoare” armament greu, inclusiv tancuri, din partea partenerilor europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă.

„Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate şi alte echipamente pe care ţările le pot ceda Ucrainei”, a spus Lambrecht, într-un interviu citat de AFP. 

Ea a reamintit că mai mulți membri europeni ai NATO au aprobat deja livrări de arme grele, precum Marea Britanie, Republica Cehă şi Olanda.

Nu se mai tem de ruși

SUA și aliații lor au furnizat forțelor ucrainene armament pentru a distruge tancurile și avioanele rusești încă din primele faze ale conflictului, însă ideea unei confruntări directe între foștii dușmani din timpul Războiului Rece este în continuare refuzată categoric de administrația Biden. Din această perspectivă, lucrurile par să nu se fi schimbat.

Săptămâna trecută, însă, o atenționare diplomatică din partea Kremlinului a arătat că Washingtonul a trecut la o nouă abordare în relația cu Moscova.

Rusia a trimis o notă diplomatică oficială către SUA, avertizând că livrările de armament sofisticat ale SUA și NATO către Ucraina inflamează conflictul și ar putea avea „consecințe imprevizibile”. Avertismentul a fost formulat chiar în timp ce Joe Biden aproba o extindere notabilă a domeniului de utilizare a armelor furnizate Ucrainei. 

Este vorba despre un pachet de 800 de milioane de dolari, care include obuziere de 155 mm – reprezentând o îmbunătățire substanțială a artileriei cu rază lungă de acțiune, comparabilă cu cea a sistemelor rusești - drone de apărare de coastă și vehicule blindate, arme portabile suplimentare antiaeriene și antitanc, precum și milioane de cartușe.

Întrebată la începutul acestei săptămâni despre avertismentul rusesc, Secretarul de presă al lui Biden, Jen Psaki, a respins „amenințările goale” din partea Moscovei și a negat orice schimbare în abordarea SUA.

„Nu am făcut decât exact ceea ce președintele a spus că vom face încă de la început, și anume că, dacă rușii vor invada, vom oferi asistență semnificativă de securitate și ajutor economic poporului ucrainean.”, a declarat ea. „Vom continua să facem exact acest lucru!”, a adăugat Psaki. 

Arme ce pot ataca și Rusia

Nu este clar dacă evenimente de pe linia frontului sau anumite informații despre intențiile Rusiei au dus la această schimbare în strategia Casei Albe. 

O oficialitate militară americană de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru „The Washington Post”, a mărturisit că administrația Biden „ia întotdeauna în calcul potențialul de escaladare” a unui conflict.

„Trebuie să ne gândim la asta.”, a spus sursa citată. „Trebuie însă, de asemenea, să ne gândim la ceea ce are nevoie Ucraina în acest moment și în zilele următoare.”, a adăugat oficialitatea de la Pentagon. 

În prezent, numeroși experți militari americani susțin că următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina. Potrivit acestora, oficialitățile de la Washington au ajuns la concluzia că avertismentul de săptămâna trecută al Rusiei arată diferența făcută pe câmpul de luptă de armele trimise de SUA.

Mai mult, până acum, Casa Albă s-a abținut să furnizeze arme care ar putea lovi forțele rusești de peste granița ucraineană, cum ar fi artileria cu rachete, avioanele de atac și dronele cu rază medie de acțiune.

În momentul de față, oficialii americani evaluează însă cât de multe informații să le ofere ucrainenilor despre bazele din interiorul Rusiei, în condițiile în care forțele Kievului au atacat deja depozite de combustibil de pe teritoriul rusesc. 

În acest context, preocupările administrației Biden în privința furnizării de arme pe care Rusia le consideră periculoase pentru escaladarea conflictului s-au diminuat considerabil, iar SUA joacă totul pe cartea a ceea ce evaluează a fi amenințările lipsite de substanță, făcute la intimidare de președintele Putin. 

 

×