x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ignoră amenințările lui Putin și testează limitele Kremlinului

SUA ignoră amenințările lui Putin și testează limitele Kremlinului

de Şerban Mihăilă    |    02 Mai 2022   •   07:50
SUA ignoră amenințările lui Putin și testează limitele Kremlinului

​​​​​​​Prin mobilizarea la nivel internațional a livrărilor de arme către Ucraina și prin solicitarea făcută Congresului Statelor Unite în vederea aprobării unui sprijin suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Kiev, administrația Biden ignoră amenințările președintelui Vladimir Putin în privința utilizării arsenalului nuclear al Rusiei. Casa Albă testează astfel limitele Kremlinului.

După ce, săptămâna trecută, Statele Unite i-au adus pe reprezentanții a 40 de țări la o bază americană din Germania pentru a discuta despre ajutorul acordat Kievului în războiul dintre Ucraina și Rusia, Putin a amenințat cu un răspuns „fulgerător”, dacă va mai exista o intervenție directă, în favoarea ucrainenilor, a unor forțe din afara conflictului.

„Dispunem de toate instrumentele pentru asta, pe care nimeni altcineva nu se poate lăuda că le are. Noi nu ne vom lăuda cu asta: le vom folosi, dacă va fi nevoie!”, a spus Putin, imediat după reuniunea convocată de Washington.

Cuvintele liderului de la Kremlin au fost o referire aparent voalată la armele nucleare tactice ale Rusiei, ce pot fi utilizate, potrivit doctrinei militare a Moscovei, pentru a forța retragerea unui adversar.

Sprijin pe față

În loc să se retragă în fața acestei amenințări, președintele american, Joe Biden, a intensificat sprijinul SUA pentru Ucraina. Cele 33 de miliarde de dolari pe care le-a solicitat Congresului includ 20 de miliarde de dolari pentru arme și muniții, de aproape șapte ori mai mult decât suma trimisă țării de la declanșarea invaziei Rusiei, la 24 februarie.

La începutul războiului, administrația Biden s-a temut că echiparea agresivă a armatei ucrainene cu orice altceva decât armament „defensiv” risca să arunce SUA și NATO într-un conflict direct cu Rusia. Acum, Pentagonul a renunțat la aceste inhibiții anterioare și oferă ucrainenilor arme ofensive, precum artilerie grea, elicoptere și drone de atac.

În loc să ascundă acest lucru, Pentagonul a început, de asemenea, să vorbească deschis în ultimele zile despre modul în care antrenează trupele ucrainene, inclusiv în interiorul Germaniei, pentru a utiliza noile armele pe care le primesc. Mai mult, dacă în februarie afirma că vrea să ajute Ucraina să supraviețuiască agresiunii ruse, administrația americană spune acum că obiectivul său a devenit acela de a slăbi Rusia pe termen lung.

„Vrem să vedem Rusia slăbită în așa măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut invadând Ucraina!”, a declarat recent, cu subiect și predicat, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după o vizită la Kiev.

Nu se mai sinchisesc de Moscova

În interiorul administrației de la Washington, avertizarea nucleară a lui Putin este ignorată. Biden și colaboratorii săi apropiați au catalogat amenințările Moscovei drept „iresponsabile”.

„Acestea arată disperarea pe care Rusia o simte în legătură cu eșecul ei abject de a reuși să facă ceea ce și-a propus” în Ucraina, declara, la jumătatea săptămânii trecute, Joe Biden.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a precizat, la rândul lui, că Pentagonul monitorizează constant forța nucleară a Rusiei. „Nu considerăm că există o amenințare de utilizare a armelor nucleare și nu există nicio amenințare la adresa teritoriului NATO!”, a dat asigurări demnitarul de la Washington.

Concomitent, Lawrence Freedman, profesor la „King's College” din Londra, a afirmat că nu există semne ale unor pregătiri ale Rusiei de a-și utiliza armele nucleare sau chimice în conflictul din Ucraina. „Amenințările sale sunt luate mai puțin în serios decât înainte. Rusia este deja o putere diminuată”, a scris Freedman pe blogul său.

Această opinie este împărtășită și de Gideon Rose, de la „Council on Foreign Relations” din New York. „Moscova nu va folosi arme nucleare în timpul conflictului!”, a spus Rose, citat de AFP. Putin „știe că ar urma represalii extraordinare și oprobriu universal, fără avantaje strategice nici pe departe comparabile, care să justifice o astfel de decizie!”, a adăugat el.

Chiar dacă Biden a declarat în repetate rânduri că trupele americane nu se vor implica direct în Ucraina, creșterea sprijinului militar pentru Kiev a transformat conflictul într-un război prin procură, a scris Sam Winter-Levy, specialist în probleme de război la Universitatea Princeton, pe site-ul „War on the Rocks”.

„Occidentul trebuie să vadă limpede situația cu care se confruntă. În prezent, duce un război prin procură cu Rusia - unul care prezintă riscuri foarte reale de escaladare!”, a scris el. Cu toate acestea, Winter-Levy consideră că actuala cale „poate fi în continuare cea mai bună opțiune”.

„În cele din urmă, singurele opțiuni mai rele decât un război prin procură sunt o victorie ieftină a Rusiei în Ucraina - sau o confruntare directă între Rusia și Statele Unite”, a mai precizat el.

Americanii pompează artilerie

În acest context, administrația Biden va juca de acum înainte pe cartea intensificării ajutorului militar acordat Kievului, în special în materie de obuziere performante. Artileria occidentală care intră masiv în Ucraina va modifica războiul cu Rusia, declanșând o bătălie sângeroasă susținută de arme cu rază lungă de acțiune, ce va forța ambele părți să devină mult mai mobile, dacă speră să evite pierderi semnificative de vieți omenești, pe măsură ce luptele se intensifică în estul țării, prezic oficiali și analiști militari americani, citați de „The Washington Post”.

Bătălia de artilerie extinsă urmează eșecului Rusiei de a cuceri rapid principalele orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, în timp ce administrația președintelui Volodimir Zelenski și aliații săi occidentali se pregătesc pentru o campanie militară crâncenă în regiunea Donbas.

Analiștii militari americani se așteaptă ca luptele de acolo să pună în evidență tunurile cu rază lungă de acțiune, care reprezintă o piesă de bază a arsenalului rusesc, armament deja folosit cu efecte devastatoare în zone precum Mariupol, orașul portuar din sudul țării, pulverizat de bombardamente neîncetate.

Obuziere pentru echilibrarea forțelor

Lloyd Austin a declarat deja că artileria cu rază lungă de acțiune se va dovedi „decisivă” în următoarea fază a războiului. Administrația Biden, care, alături de Canada, instruiește un număr mic de trupe ucrainene cum să opereze zecile de obuziere de 155 mm pe care ambele țări s-au angajat să le furnizeze, va aproba, foarte probabil, transferul unui număr și mai mare de piese de artilerie către Ucraina în zilele următoare, a mai precizat Austin.

Obuzierele americane și canadiene destinate Ucrainei sunt tractate pe remorci, în timp ce cele promise de Franța - sisteme cunoscute sub numele de obuziere autopropulsate „Caesar” - trag aceleași gloanțe explozive de 155 mm, dar din spatele unui șasiu de camion.

Numai SUA i-au promis deja lui Zelenski aproape 190.000 de muniții de artilerie, plus 90 de obuziere pentru a le lansa. Începând de joia trecută, mai mult de jumătate dintre acestea au ajuns în Ucraina, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului.

De altfel, noua solicitare de ajutor militar pentru Ucraina, avansată Congresului SUA, include o propunere de finanțare pentru „artilerie cu rază de acțiune mai lungă, de calibru mai mare”, a declarat secretarul de Stat, Antony Blinken, deși nu a reușit să identifice ce sisteme specifice sunt avute în vedere. Alți aliați, precum Marea Britanie și Suedia, ar putea, de asemenea, să trimită artilerie, au mai dezvăluit analiștii, citați de „The Washington Post”.

Ucraina utilizează arme din epoca sovietică

Până în prezent, Rusia și Ucraina s-au luptat folosind unele dintre aceleași sisteme, inclusiv puternica rampă de rachete cu lansare multiplă „Smerch”, de 300 mm, care poate trage proiectile pe o distanță de aproximativ 90 de kilometri, și obuzierele îmbătrânite de 122 mm, puse în funcțiune pentru prima dată în anii ’60.

Se așteaptă ca introducerea în luptă a diferitelor piese occidentale de artilerie să accelereze o schimbare tactică a ambelor părți pentru a folosi ceea ce este cunoscut sub numele de foc de contra-baterie, în care forțele militare caută artileria inamicului, determină locația acesteia și atacă, au mai declarat experții militari citați.

„Trebuie să găsești obuzierele inamice, să le fixezi poziția și apoi să le distrugi. Aceasta este esența țintirii!”, afirmă George Flynn, general de marină în retragere și fost ofițer de artilerie. După ce o unitate de artilerie atacă un adversar, aceasta trebuie să continue să se miște, spune Flynn. „Odată ce intri într-o luptă de contra-baterie, trebuie să tragi și să pleci!”, adaugă el. „Nu rămâi pe loc și nu te lași vizat!”.

Capacitatea Ucrainei de a ținti unitățile de artilerie rusești este deosebit de importantă, spun analiștii, din cauza dorinței demonstrate până acum de armata lui Putin de a bombarda intens orașe și localități, distrugând locuințele și infrastructura civilă.

Vrem să vedem Rusia slăbită în așa măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut invadând Ucraina!

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării

În cele din urmă, singurele opțiuni mai rele decât un război prin procură sunt o victorie ieftină a Rusiei în Ucraina - sau o confruntare directă între Rusia și Statele Unite.

Sam Winter-Levy, specialist în probleme militare la Universitatea Princeton

 

×