x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA nu acordă garanţii Rusiei privind scutul antirachetă

SUA nu acordă garanţii Rusiei privind scutul antirachetă

de Marina Constantinoiu    |    07 Oct 2011   •   14:26

Statele Unite nu vor acorda Rusiei niciun fel de garantii legale in privinta scutului defensiv antiracheta, a declarat Ellen Tauscher, subsecretarul de Stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala la Departamentul de Stat de la Washington, relateaz` Radio Rom~nia Actualit`]i.

Prezenta la Bucuresti, Ellen Tauscher a spus ca noua capacitate militara amplasata in mai multe tari europene are doar un rol defensiv, iar Rusia ar trebui sa faca parte din acest sistem pentru a se convinge ca totul e in regula.

Moscova a reactionat, anuntand ca Rusia considera inacceptabila politica faptului implinit practicata de Statele Unite in domeniul apararii antiracheta. Subiectul e abordat in cursul unei conferinte organizata la Bucuresti.

Scutul antiracheta plaseaza relatia Romaniei cu Statele Unite la un nivel superior cu atat mai mult cu cat in acordul pentru amplasarea elementelor sistemului apare prevederea ca parteneriatul strategic va fi aprofundat.

Asta insa presupune o campanie de linistire a vecinilor care spun ca se simt amenintati de acest scut.

"E nevoie sa tot repetam ca scutul este defensiv, dar sunt increzator ca prietenii nostri din afara NATO pot intelege beneficiile aduse de scut securitatii colective europene si ca abordarea noastra este una pasnica. Din punct de vedere tehnic, acest sistem nu poate fi folosit in scop ofensiv, iar din punct de vedere legal in acordul nostru cu Statele Unite este scris clar ca poate fi folosit doar in scop de aparare, conform Cartei ONU", a declarat ministrul rom~n de Externe Teodor Baconschi.

Dar prietenii, mentionati de ministrul Baconschi, din afara NATO, asa cum este Rusia, continua sa puna sub semnul indoielii natura defensiva a scutului.

De altfel, Moscova a sugerat ca Statele Unite sa ofere garantii legale ca scutul nu va fi folosit impotriva Rusiei.

Este posibil ca Washingtonul sa ofere astfel de garantii? "Nu", a raspuns joi Ellen Tauscher subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in cadrul Departamentului de Stat american.

"Ce le-am sugerat rusilor sa vada cu ochii lor si sa se convinga despre rolul scutului a fost sa participe la acest sistem antiracheta. Este un sistem care are la baza geometria, fizica si geografia, adica adevaruri indiscutabile. Daca Rusia chiar vrea sa afle despre ce este vorba, ar trebui sa vina sa discute si sa coopereze. Sistemul nostru are capacitatea de aparare impotriva rachetelor care ar putea veni din Orientul Mijlociu, dar nu si impotriva capacitatilor Rusiei, deci nu este indreptat impotriva Rusiei", a declarat Ellen Tauscher.

Ellen Tauscher a precizat ca Rusia ar putea, de exemplu, sa participe la sistemul de aparare impotriva amenintarilor care pot veni din Orientul Mijlociu, in special din Iran, punand la dispozitia aliatilor senzorii rusesti si sa participe la Bruxelles la trasarea de strategii pentru contracararea acestor amenintari.

Subsecretarul american de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala a anuntat ca Statele Unite vor sa finalizeze pana la summitul Aliantei de anul viitor demersurile pentru transferul catre NATO a controlului operatiunilor de la baza Deveselu.

×