x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recepţia de Crăciun cu presa de la Casa Albă, un eveniment incomod pentru Donald Trump

Recepţia de Crăciun cu presa de la Casa Albă, un eveniment incomod pentru Donald Trump

02 Dec 2017   •   18:33
Recepţia de Crăciun cu presa de la Casa Albă, un eveniment incomod pentru Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a organizat tradiţionala recepţie de Crăciun cu corpul de presă de la Casa Albă, la eveniment participând mai puţine companii media faţă de anul trecut, pe fondul boicotului unor ziarişti şi sub incidenţa unei veşti deloc plăcute pentru fostul magnat american, respectiv punerea sub acuzare a fostului său consilier pe probleme de securitate naţională, Michael Flynn.

 

Pentru mulţi ziarişti acreditaţi la Casa Albă, binevenita petrecere de sfârşit de an, unde puteau uita pentru o clipă de întrebările incomode pentru a bea un cocteil şi a se fotografia împreună cu preşedintele SUA, s-a transformat în acest an într-o sursă de dileme.

Cu un preşedinte care le taxează cu regularitate activitatea cu formula "ştiri false", mai mulţi corespondenţi la Casa Albă nu s-au simtit în apele lor la ideea de a ciocni un pahar sub vâscul de la Casa Albă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat în ultimul an.

În acest context, postul de televiziune CNN, una dintre ţintele favorite ale lui Trump, a raspuns transant la invitaţia lansată de preşedinte, anunţând Casa Albă că ziariştii săi vor boicota recepţia. "Pe fondul constantelor atacuri ale preşedintelui la adresa libertăţii presei şi a CNN, nu credem că ar fi adecvat să sărbătorim alături de el ca invitaţi ai săi", a anunţat postul de televiziune într-un comunicat de presă difuzat marţi.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a reacţionat ironic, declarand, "în sfârşit, avem şi o veste bună de la CNN", în timp ce Trump a recurs la mediul său de exprimare favorit, Twitter, scriind: "Minunat, şi noi ar trebui să boicotăm CNN. Este o pierdere de timp să ne certăm cu ei!"

În schimb, ziarişti de la alte instituţii de presă foarte criticate de către Trump, precum postul NBC şi cotidianele The Washington Post şi The New York Times, au decis să asiste la recepţie. "Nu este treaba noastră să ne indignăm pentru asta", a declarat pentru Politico corespondentul The New York Times, Peter Baker, care a adăugat că "toţi preşedinţii" au o relaţie "antagonică" cu presa, doar că Trump "vorbeşte mai mult despre acest lucru".

Unii corespondenţi nici măcar nu au avut posibilitatea să decidă dacă se alătură sau nu boicotului, dat fiind că soţii Trump au organizat o singură petrecere pentru presă, în loc de două, aşa cum făcea an de an fostul preşedinte Barack Obama, în aşa fel încât mai mulţi jurnalişti au rămas fără invitaţie.

Printre ei s-a aflat şi o jurnalistă care a avut cele mai multe divergenţe cu purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Este vorba despre April Ryan, corespondentă pentru postul africano-american American Urban Radio şi colaboratoare a CNN, care are o experienţă de 20 de ani ca ziarist acreditat la preşedinţia SUA. "Nu cred că au uitat să mă invite. Cred că nu le plac. Mă dispreţuiesc", a declarat Ryan pentru Washington Post.

În ciuda conflictelor constante cu presa, Trump a evitat polemica în timpul recepţiei şi a rostit o scurtă alocuţiune în care le-a transmis toate cele bune ziariştilor, ba a mers atât de departe încât i-a numit "prietenii mei din presă". "Melania şi cu mine suntem încântaţi să vă primim la Casa Albă", a spus Trump, care a elogiat "robusteţea" ziariştilor care îl însoţesc în ţară şi în străinătate. "Sper că în seara aceasta să puteţi să vă simţiţi bine alături de partenerii dumneavoastră de viaţă şi de fiinţele iubite, aici, în casa poporului, un loc special, în care se află multă lume specială, sau mă rog, mulţi dintre dumneavoastră", a adăugat Trump pe un ton de glumă, potrivit Politico.

Preşedintele american a păstrat oferta tradiţională din anii trecuţi - bufet suedez şi punci - dar a programat recepţia pentru orele 14:00 în loc să o organizeze seara, ceea ce a făcut ca mulţi ziarişti să nu poată veni, deoarece nu-şi terminaseră treaba, iar alţii nu au reuşit să îşi aducă partenerii de viaţă, care se aflau încă la serviciu.

În plus, Trump şi soţia sa, Melania, nu au făcut fotografii cu participanţii la recepţie, întrerupând astfel o tradiţie pe care au respectat-o toţi preşedinţii, de la George H. W. Bush (1989-1993) şi până la Obama. Potrivit obiceiului, preşedintele şi Prima Doamnă petreceau trei ore făcându-şi fotografii cu toţi participanţii prezenţi la petrecerea de Crăciun, care stăteau la coadă ca să se imortalizeze cu cuplul prezidenţial.

Unii ziarişti au recunoscut totodată că li s-a părut foarte straniu să se afle în aceeaşi încăpere cu preşedintele şi să nu-l poată întreba în legătură cu cazul Flynn, la care Trump a evitat să reacţioneze întreaga zi de vineri, anulându-şi chiar o conferinţă de presă pe care o avea programată la orele prânzului. "Este o zi cu o ştire atât de importantă, iar noi suntem aici, la o petrecere. A fost niţel ciudat", a comentat sub rezerva anonimatului pentru Periodico un ziarist care a asistat la petrecere, informeaza agerpres.

×