x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA iau în calcul legalizarea uciderii cetăţenilor fără judecată, la ordinul unui "oficial de rang înalt"

SUA iau în calcul legalizarea uciderii cetăţenilor fără judecată, la ordinul unui "oficial de rang înalt"

05 Feb 2013   •   17:40
SUA iau în calcul legalizarea uciderii cetăţenilor fără judecată, la ordinul unui "oficial de rang înalt"
Sursa foto: Pete Souza/Casa Alba

Echipa de avocaţi de la Casa Albă a elaborat un document în care se afirmă că este legală uciderea unui cetăţean american, fără judecată în tribunal, la ordinul unui "oficial de rang înalt bine informat", scrie New York Times. Cei vizaţi sunt cetăţenii americani care fac parte din organizaţia teroristă Al Qaeda şi care reprezintă "un pericol iminent la adresa securităţii SUA". Ordinul de ucidere poate fi dat dacă se consideră că "prinderea acestuia nu este fezabilă".

Astfel de documente, care prezintă explicaţii legale legate de o problemă aflată în dezbatere, sunt întocmite, de obicei, înainte de adoptarea unor legi.

Documentul de 16 pagini insistă asupra definiţiei termenului "atac iminent", dându-i un sens mai larg. Astfel, un "atac iminent" nu trebuie considerat neapărat a fi un atac în desfăşurare. Ordinul de ucidere fără judecată poate fi acordat şi dacă "ţinta" este implicată în "activităţi teroriste îndreptate împotriva SUA", cu alte cuvinte dacă cetăţeanul respectiv face parte din Al-Qaeda.

Documentul aruncă o lumină nouă în cazul mai multor declaraţii făcute recent de membri ai echipei de consilieri din administraţia Obama.

Procurorul general Eric H. Holder Jr. afirma recent că prin constituţia americană se garantează dreptul la un "proces legal", înainte ca viaţa unui cetăţean să fie luată, însă un "proces legal" nu înseamnă neapărat un "proces judiciar".

Hina Shamsi, directoare a Uniunii pentru Libertăţile Civile ale Americanilor, a calificat documentul drept unul "stupefiant", adăugând că: "Este greu de crezut că a fost întocmit într-un stat clădit pe un sistem democratic".

"Rezumă în termeni legali, reci, o uluitoare depăşire a atribuţiilor puterii executive. Recunoaşte puterea guvernului de a ucide cetăţeni americani aflaţi departe de orice ar putea fi recunoscut drept front de luptă şi fără orice fel de proces într-o sală de judecată", a adăugat Shamsi.

Documentul a fost făcut public înainte ca John O. Brennan, consilier în probleme de contraterorism al preşedintelui Obama, să fie audiat de o comisie a Senatului înainte de a fi confirmat ca nou director al CIA.

Ieri, opt senatori, printre care şi unii care fac parte din comisia senatorială care îl va audia pe John O. Brennan, au trimis o scrisoare către preşedintele Obama prin care cereau lămuriri legale despre posibilitatea de a se ucide fără proces cetăţeni americani.

Printre lămuririle cerute se numără şi cea dacă "puterea preşedintelui de a ucide în mod deliberat cetăţeni americani trebuie supusă unor limitări". 

×
Subiecte în articol: sua casa alba cia atac sua terorism al-qaeda drone