x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dă undă verde aliaților pentru livrările de avioane F-16 în Ucraina

SUA dă undă verde aliaților pentru livrările de avioane F-16 în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   16:20
SUA dă undă verde aliaților pentru livrările de avioane F-16 în Ucraina
Sursa foto: pixabay.com

Administrația Joe Biden a dat undă verde aliaților să livreze avioane de luptă F-16 în Ucraina pentru a se opune invaziei ruse, scrie dpa.

Aceasta este o schimbare semnificativă față de atitudinea de până acum, când Washingtonul s-a opus fără rezerve. Cu toate acestea, Casa Albă neagă faptul c noua decizie este diferită. 
"Nimic nu s-a schimbat. Statele Unite nu au luat niciodată înainte de pe masă avioanele de luptă F-16. Am ajuns la un moment în care este timpul să luăm în considerare viitorul", spune Jake Sullivan, consilierul pentru securitate al preşedintelui democrat, la summitul G7 de la Hiroshima.

El a mai precizat că deocamdată nu este nevoie de F-16 pe câmpul de luptă. 

Totodată, Sullivan respinge temerile de escaladare a conflictului după trimiterea acestor avioane și insistă că toate livrările de armament către Ucraina au fost autorizate înainte de SUA, care nu va permite atacuri asupra teritoriului Federației Ruse. 

Joe Biden a afirmat, vineri, că Statele Unite sprijină pregătirea piloților ucraineni în statele NATO pe ultimele generații de avioane militare.După începerea antrenamentelor, NATO va decide numărul avioanelor care vor fi livrate și cine le va trimite. 

Anunțul președintelui american este cu atât mai controversat cu cât oficiali din Departamentul de Stat au respins, zilele trecute, cerința Kievului de trimitere a avioanelor F-16. 





 

×
Subiecte în articol: sua ucraina f16 nato aliati