x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor conduce lumea încă un secol

SUA vor conduce lumea încă un secol

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2009   •   00:00

Statele Unite vor domina lumea şi în următorii 100 de ani, arată George Friedman, fondatorul Strategic Forecasting Inc. (Stratfor), agenţie denumită şi "CIA din umbră", în noua sa carte recent apărută în SUA.



"America este cea mai puternică ţară din lume din punct de vedere economic, militar şi politic şi nu există nici un fel de concurenţă reală la acest lucru", afirmă Friedman în cartea intitulată "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century", scrisă înainte de izbucnirea crizei economice, potrivit New York Post. "În primul rând, nu este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat", explică Friedman motivul pentru care nu şi-a schimbat previziunile după izbucnirea acesteia. "Nu cred că este un punct de cotitură", adaugă el.

În opinia lui Friedman, islamismul radical este un impuls trecător, Orientul Mijlociu este afectat de neînţelegeri interne astfel încât zona nu va avea vreodată o influenţă majoră în lume, Rusia şi China nu sunt deloc ameninţări importante la adresa SUA, iar ameninţările asimetrice la adresa securiyăţii (contrabanda cu ogive care încap într-o valiză etc.) nu merită menţionate aproape deloc. Însă ţări ca Turcia şi Japonia vor juca un rol important pe plan mondial.

În secolul 21 vor fi două forţe opuse: statele de rangul doi care vor forma coaliţii în încercarea de a înfrâna şi controla Statele Unite şi SUA care vor acţiona pentru a evita formarea unor astfel de alianţe, arată Friedman.

DECENIILE URMĂTOARE
2020 – China, cu o datorie imensă, un şomaj ridicat, diferenţe regionale mari la care se adaugă izolaţionismul său istoric, nu va fi un jucător mondial. La fel şi Rusia: deşi va căuta să impună zone-tampon în Georgia şi Ucraina, va fi supusă presiunilor din toate direcţiile, se va confrunta cu o scădere importantă a populaţiei, armata se va dezmembra iar teritoriul va fi divizat.

2030 – Cea mai mare slăbiciune a SUA va fi demografia. Cu o populaţie îmbătrânită, economia va ajunge să se târască. Soluţia lui Friedman este ca SUA să-şi deschidă frontierele, deoarece "statele avansate vor fi într-o competiţie acerbă pentru a atrage imigranţi".

2040 ­ Turcia şi Japonia vor deveni puteri regionale pe măsură ce influenţa Rusiei şi Chinei va scădea. Sfera de influenţă a Turciei se va extinde asupra lumii musulmane. Japonia va recruta forţă de muncă din China şi va avea un cuvânt important de spus în partea de est a Rusiei.

BATTLE STARS
­ SUA vor plasa în spaţiu trei platforme militare (Battle Stars) pe orbită geosincronă în jurul planetei. Deşi nu le vor folosi pentru a ataca vreun stat sau pentru a-şi extinde teritoriul, alte ţări se vor simţi ameninţate. Până în 2050, Japonia va bombarda aceste platforme de pe un lansator de rachete secret situat pe Lună, într-un atac similar celui de la Pearl Harbor. Va izbucni un război mondial în care se vor confrunta: Japonia şi Turcia pe de o parte, şi o alianţă formată din SUA, Marea Britanie, Polonia şi China, pe de cealaltă parte. Victime foarte puţine având în vedere cât de mult a evoluat armamentul.
 
2060 ­ Alte state (posibil Germania) vor fi tentate să se alăture blocului format din Japonia şi Turcia pentru a slăbi influenţa SUA, dar în cele din urmă Statele Unite se vor impune. Ţările înfrânte nu vor fi fragmentate teritorial, ci vor fi demilitarizate şi monitorizate.

Anii 2060 şi 2070 – Aceste decenii vor fi perioade de prosperitate, explorarea spaţiului, dezvoltarea energetică şi creşterea populaţiei contribuind la creşterea economică.

2080 – Frontiera Statelor Unite cu Mexicul va ajunge pur decorativă. Sud-vestul SUA va deveni regiune vorbitoare de spaniolă, cultura americană va fi afectată, iar relaţiile cu guvernul mexican se vor tensiona.

În concluzie, America de Nord va fi centrul de gravitate al sistemului internaţional. Dar cine va controla America de Nord?, se întreabă autorul articolului. Răspunsul îl vor da predicţiile pentru secolul 22, speră el.

×
Subiecte în articol: externe