x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vrea să contracareze intențiile de război ale Chinei

SUA vrea să contracareze intențiile de război ale Chinei

10 Mar 2021   •   09:53
SUA vrea să contracareze intențiile de război ale Chinei

Declarațiile președintelui chinez Xi Jinping de a întări armata vin în contextul în care conflictul cu SUA se acutizează. Astfel, există posibilitatea ca Taiwanul să fie invadat de China în următorii șase ani pentru a înlătura din regiune puterea militară a Statelor Unite, potrivit unor declarații ale comandantului forțelor americane din zonă, amiralul Philip Davidson, citat de AFP.

"Mă tem că îşi accelerează planul de a înlocui SUA până în 2050 și vrea să își atingă obiectivul mai devreme decât era prevăzut. Este clar că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea este evidentă în următorul deceniu, de fapt în următorii şase ani", a spus acesta în faţa unei comisii a Senatului american. 

Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice oficiale cu Taipeiul în 1979, când a recunoscut administrația de la Beijing, însă este cel mai puternic aliat al Taiwanului și principalul furnizor de armament.

Totodată, China nu recunoaște suveranitatea insulei și vrea să o atace dacă își declară oficiial independența.  Anul trecut, Beijingul și-a impus autoritatea asupra Hong Kong-ului. Mai mult, are pretenții teritoriale în Marea Chinei de Sud, faţă de Vietnam şi Filipine, în Marea Chinei de Est, pentru insulele Senkaku controlate de Japonia, în Himalaya, care aparține Indiei, dar și la insula americană Guam din Pacific.

Din acest motiv, amiralul Philip Davidson a cerut senatorilor să aprobe instalarea în Guam a unei baterii antirachetă Aegis Ashore de ultimă generaţie pentru interceptarea în zbor a rachetelor chineze. El a cerut trei sisteme de apărare antirachetă Aegis destinate Australiei şi Japoniei, dar și introducerea în bugetul militar pe 2022 a  armamentului ofensiv pentru a speria China.

 

×
Subiecte în articol: China taiwan