x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Subiectul 11 Septembrie 2001, dificil pentru artişti

Subiectul 11 Septembrie 2001, dificil pentru artişti

de Sînziana Stancu    |    11 Sep 2011   •   18:37

De la fotoreporterul Richard Drew, de la Associated Press, care a realizat fotografia-simbol a atentatelor din 11 septembrie de la WTC, "Barbatul in cadere' ("Falling Man'), ce a facut inconjurul lumii si staneste si astazi lacrimi si, deopotriva, manie, si pana la artisti plastici, regizori si actori, 11 Septembrie 2001 s-a doveditr a fi o tema grea.

"Chiar daca oamenii nu vor sa vada fotografiile mele cu acel barbat aruncandu-se din cladire (...) pentru mine el va ramane de-a pururi ' ... a spus Drew, pe care unii l-au acuzat ca ar fi exploatat tragedia de la WTC.

Si Steve Reich, compozitor, a fost acuzat de acelasi lucru. Lui i s-a retras un album muzical cu tema 11 Septembrie pentru ca pe coperta acestuia era fotografia Turnurilor si a celui de-al doilea avion inainte de a se izbi intr-unul dintre ele. Tom Wojtunic, directorul artistic al unei piese de teatru cu tema 11 septembrie intitulata "Un perete dur in plina viteza', si-a facut singur autocritica, spunand ca, in calitate de spectator, nu i-ar placea sa vada o asemenea piesa. "Cine ar vrea sa retraiasca la teatru ceea ce s-a intamplat atunci?!'... a spus el. Orchestra Filarmonica din New York a ales o varianta mai sobra, oferind un concert in memoria victimelor atentatelor, primii beneficiari alesi fiind 2.500 de membri ai familiilor victimelor tragediei. Actrita Sigourney Weawer si-a adunat puterile si va juca in productia "The Guys', care a rulat prima oara in decembrie 2001. Iar in cercul artistilor plastici s-a creat curentul "durerea colectiva' si, oricat de grea le-ar fi alegerea, au avut creatii inspirate.

×