x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia refuză extrădarea în Turcia a jurnalistului implicat în tentativa de lovitură de stat din 2016

Suedia refuză extrădarea în Turcia a jurnalistului implicat în tentativa de lovitură de stat din 2016

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2022   •   16:30
Suedia refuză extrădarea în Turcia a jurnalistului implicat în tentativa de lovitură de stat din 2016
Sursa foto: Hepta

Curtea Supremă din Suedia respinge cererea de extrădare în Turcia a jurnalistului Bulent Kenes în Turcia, fost redactor șef al cotidianului Zaman, scrie AFP.

Solicitarea a fost semnată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea judecarea în țară a unor persoane refugiate în Suedia și considerate teroriste de Ankara.

''Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Prin urmare, acesta nu va fi extrădat'', a spus judecătorul Petter Asp.

La rândul său, jurnalistul s-a declarat fericit de această decizie. 
''Sunt un jurnalist, nu un terorist'', a precizat acesta. 

Bulent  Kenes are 53 de ani și este acuzat de complicitate la tentativa de lovitura de stat din 2016, condusă de teologul Fethullah Gullen, aflat în exil în SUA. În cadul operațiunii au murit 246 de persoane. 

Turcia condiționează acceptarea aderării Suediei și Norvegiei la NATO de extrădarea unor membrii ai mișcărilor kurde, considerați teroriști de Ankara. Președintele Erdogan vrea expulzarea a 33 de persoane din cele două state. Suedia spune însă că acest lucru este decis de justiție, nu de guvern. 


 

×
Subiecte în articol: suedia turcia extradare