x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia va livra Ucrainei sistemele Archer cu rază lungă de acțiune

Suedia va livra Ucrainei sistemele Archer cu rază lungă de acțiune

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   12:45
Suedia va livra Ucrainei sistemele Archer cu rază lungă de acțiune

Suedia va livra Kievului tunuri cu rază lungă de acțiune Archer. Artileria modernă, a cărei livrare a fost anunțată de premierul suedez, a fost cerută luni de zile de către ucraineni. Noul pachet de ajutor militar include vehicule blindate de luptă pentru infanterie.

Autoritățile de la Stockholm au decis începerea aprovizionării armatei ucrainene cu tunuri cu rază lungă de acțiune Archer, un obuzier mobil modern pe care Kievul îl cere de mai multe luni, a anunțat premierul suedez Ulf Kristersson, scrie Reuters.

Guvernul suedez a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie și a declarat că a ordonat forțelor sale de apărare să pregătească expedierea sistemului de artilerie Archer.

Pachetul are o valoare de 4,3 miliarde de coroane suedeze (419 milioane de dolari) și va include, de asemenea, arme antitanc NLAW.

"Sprijinul militar pentru Ucraina este absolut crucial", a declarat premierul Ulf Kristersson într-o conferință de presă.

Suedia va trimite aproximativ 50 de vehicule de luptă pentru infanterie tip 90, blindate și cu șenile. Guvernul nu a precizat câte sisteme Archer va furniza.

Înaintea pachetului prezentat joi, Suedia anunțase un ajutor militar de aproximativ 5 miliarde de coroane suedeze pentru Ucraina, precum și mai multe tranșe de ajutoare umanitare.

Suedia deține președinția rotativă a UE și a solicitat să adere la alianța NATO împreună cu Finlanda, o mișcare care abandonează decenii de nealiniere în urma invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numește o operațiune militară specială".

×
Subiecte în articol: suedia ucraina razboi Rusia