x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit G20 la "Steel City"

Summit G20 la "Steel City"

de Mihaela Matachita    |    24 Sep 2009   •   00:00
Summit G20 la "Steel City"
Sursa foto: /REUTERS

Zilele acestea, Pittsburgh, marea "cetate industrială" americană, îşi merită, din nou, supranumele de "oraşul oţelului", dar dintr-un motiv diferit: drasticele măsuri de securitate luate pentru summitul G20 care începe astăzi. Văzând "asediul", localnicii sunt îngrijoraţi pentru afacerile lor, circulaţie şi... fotbal american.



Oraşul din vestul statului american Pennsylvania a fost "invadat" de mii de forţe suplimentare de poliţie, garduri înalte de oţel au fost montate de-a lungul străzilor ori în jurul clădirii unde se reunesc preşedinţi şi prim-miniştri din Grupul celor 20 de state dezvoltate şi în curs de dezvoltare pentru a discuta problemele reechilibării economiei mondiale şi schimbărilor climatice. Statele Unite doresc eliminarea subvenţiilor alocate carburanţilor fosili. Planul face parte din eforturile de combatere a încălzirii globale, de creştere a securităţii energetice, de îmbunătăţire a sănătăţii publice, de accelerare a creşterii economice şi redirijare a resurselor statelor pentru combaterea sărăciei. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, renunţarea la subvenţii va avea ca efect reducerea cu 12% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2050.

ÎMBLĂNZIREA BESTIEI

Poliţia din Pittsburgh a făcut cunoscut că 65 de agenţii sunt implicate în securitatea summitului, dar a refuzat să precizeze numărul poliţiştilor desfăşuraţi. Protestele împotriva reuniunii G20 din vară de la Londra au devenit violente când mii şi mii de oameni au ieşit în stradă. Acum, la Pittsburgh, protestatarii au planificat marşuri în ambele zile ale summitului. În apropierea sediului PNC Financial Services Group Inc, sugerat drept ţintă de către protestatarii anticapitalişti, au fost ridicate bariere de beton. Posibile ţinte sunt şi Starbucks ori McDonald's . În opinia localnicilor, cele mai de temut urmări sunt întreruperea activităţilor comerciale şi blocarea traficului. "Este un lucru pozivit ca Pittsburgh să fie prezentat, dar (oamenii de la) magazinele din centru se tem. Nu ştiu într-adevăr la ce să se aştepte", declara, potrivit Reuters, Philip Injeian, un lutier al cărui magazin de viori este situat în vecinătatea clădirii G20. El vrea să aducă studenţi care să cânte muzică clasică în faţa magazinului cât durează summitul, pentru "a îmblânzi bestia". Mulţi dintre locuitori se întreabă însă cum va evolua echipa lor de fotbal american, Steelers, în meciul împotriva Cincinnati Bengals din acest week-end. Nu numai protestatarii doresc să transmită un mesaj liderilor G20. Peste 25 de lideri religioşi se reunesc la Pittsburgh pentru "a reaminti liderilor lumii că cel mai important indicator al relansării economice trebuie să fie situaţia oamenilor flămânzi şi săraci".

×
Subiecte în articol: externe summit g20