x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit NATO cu scantei - Scutul şi Kosovo, pe agenda

Summit NATO cu scantei - Scutul şi Kosovo, pe agenda

de George Daniel Ripa    |    27 Apr 2007   •   00:00
Summit NATO cu scantei - Scutul şi Kosovo, pe agenda

OSLO/Scutul Şi Kosovo, pe agenda Alianţei Nord-Atlantice Miniştrii Afacerilor Externe din cele 26 de state membre NATO s-au intalnit ieri la Oslo, in cadrul summit-ului anual al organizaţiei. La reuniune a participat şi omologul lor rus Serghei Lavrov.

OSLO/Scutul Şi Kosovo, pe agenda Alianţei Nord-Atlantice

Miniştrii Afacerilor Externe din cele 26 de state membre NATO s-au intalnit ieri la Oslo, in cadrul summit-ului anual al organizaţiei. La reuniune a participat şi omologul lor rus Serghei Lavrov.

Summit-ul anual al NATO, ce are loc zilele acestea la Oslo, in Norvegia, vine intr-un moment in care relaţiile dintre Federaţia Rusă şi statele NATO sunt din ce in ce mai reci, intr-un moment in care acţiunile fiecărei părţi produc iritare in cealaltă tabără, intr-un moment in care discursul politic se apropie tot mai mult de cel uzitat in ultimii ani ai Războiului Rece. Mult discutatul proiect american de instalare a unui scut antirachetă in Polonia şi in Republica Cehă, dar şi susţinerea pe care Vestul o oferă independenţei Kosovo sunt principalele subiecte care neliniştesc Rusia. De cealaltă parte, democraţiile occidentale critică dur Moscova pentru politica energetică şi pentru sistemul politic care ingrădeşte libertăţile civile şi politice.

CEARTĂ PE SCUT. Oficialii americani, cehi şi polonezi le-au prezentat colegilor din Alianţă proiectul scutului antirachetă, la care cele trei părţi lucrează. La numai cateva ore de la discuţiile din cadrul NATO, a avut loc Consiliul NATO - Rusia (organism consultativ, ce se reuneşte de cateva ori pe an, incepand din 1997), ocazie cu care partea rusă a atacat dur proiectul SUA. Cea mai severă poziţie a venit totuşi chiar de la Moscova, acolo unde Vladimir Putin a ameninţat cu suspendarea participării la Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. Jaap de Hoop Schefer, secretarul general al NATO, a cerut imediat explicaţii ministrului rus de Externe pentru declaraţiile preşedintelui. SUA par să fi găsit in NATO consensul politic necesar instalării scutului in Europa Centrală. "Vorbim despre un sistem de apărare, pentru a proteja populaţia, iar temerile Rusiei sunt complet nefondate", a declarat Franz Josef Jung, ministrul german de Externe.

KOSOVO. O altă problemă care divide NATO şi Rusia este viitorul provinciei Kosovo. Mahti Ahtissari, reprezentantul special al ONU pentru provincia Kosovo, a prezentat un raport in care se susţine independenţa. Raportul este susţinut de NATO şi de UE, nu insă şi de Rusia. Moscova ameninţă că independenţa Kosovo ar putea duce la situaţii identice in spaţiul postsovietic, acolo unde Kremlinul suţine independenţa provinciilor separatiste, cum ar fi Abhazia, Oseţia de Sud sau Transnistria.

Ultimul speech
Vladimir Putin a susţinut ieri in faţa Parlamentului ultimul său discurs către naţiune, in al optulea an de mandat. El nu a pierdut ocazia să atace Occidentul, pe care il vede vinovat pentru susţinerea opoziţiei din Rusia. "Există un aflux din ce in ce mai mare de bani care provin din străinătate şi sunt folosiţi pentru ingerinţa directă in problemele noastre interne", a declarat Putin. De altfel, legislaţia rusă este extrem de dură faţă de ONG-urile străine sau locale, sute dintre ele oprindu-şi activitatea ca urmare a presiunilor politice. Putin a refuzat să prezinte un bilanţ al celor opt ani de domnie, susţinand că nu a venit incă vremea "testamentului politic". Mesajul său a fost interpretat de observatorii politici drept un indiciu că preşedintele nu intenţionează să se retragă din viaţa politică, deşi cel de-al doilea mandat prezidenţial, şi ultimul expiră in 2008.
PRO-SCUT
"Există o percepţie comună in NATO, in privinţa unei ameninţări cu rachete. Toţi aliaţii sunt de acord că există o ameninţare din partea rachetelor balistice. Părerea unanimă este că principiul indivizibilităţii securităţii trebuie aplicat" Jaap De Hoop Scheffer secretarul general al NATO
×
Subiecte în articol: externe nato kosovo