x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUMMITUL NATO din Ţara Galilor. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice: Rusia atacă Ucraina!

SUMMITUL NATO din Ţara Galilor. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice: Rusia atacă Ucraina!

04 Sep 2014   •   08:46
SUMMITUL NATO din Ţara Galilor. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice: Rusia atacă Ucraina!
Sursa foto: NIDS/NATO Multimedia Library/NATO
UPDATE 12:30 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, în debutul summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Newport, în Ţara Galilor (Marea Britanie), că Rusia atacă Ucraina.

"Ne confruntăm cu un mediu de securitate schimbat substanţial. Spre Est, Rusia atacă Ucraina", a declarat Rasmussen jurnaliştilor la sosirea la summitul NATO care are loc într-un complex dintr-o staţiune de golf din afara oraşului Newport.

Întrebat despre planurile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului în estul Ucrainei, Rasmussen a spus că Alianţa salută eforturile pentru găsirea unui acord de pace, dar că ceea ce contează este situaţia din teren.
_____________________

Summit-ul NATO începe astăzi, În Ţara Galilor, liderii celor 28 de state membre urmând să ia decizii în două chestiuni importante: conflictul din Ucraina şi acţiunile extremiştilor din organizaţia "Statul Islamic" în Siria şi Irak. Întâlnirea este considerată una dintre cele mai importante din istoria Alianţei.

Alianţa Nord-Atlantică va trebui să ia măsuri pentru a-şi consolida apărarea la frontiera estică şi să definească o nouă strategie faţă de Rusia, pe care o consideră responsabilă de agravarea crizei separatiste ucrainene.

Barack Obama şi restul conducătorilor NATO care se vor întâlni în staţiunea Celtic Manor din sudul Ţării Galilor vor discuta şi despre modalităţile de combatere a Statului Islamic, gruparea jihadistă ce s-a profilat ca o nouă ameninţare pe flancul sudic al Alianţei.

Membrii est-europeni ai NATO, inclusiv Polonia, au făcut apel la detaşarea permanentă a mii de trupe pe teritoriile lor pentru a descuraja orice posibil atac rusesc. Însă Alianţa, prin vocea secretarului său general Anders Fogh Rasmussen, a respins acest scenariu, parţial din cauza costurilor şi parţial pentru că nu vrea să încalce prevederile acordului cu Rusia din 1997 în virtutea căruia NATO s-a angajat să nu staţioneze permanent forţe de luptă semnificative în est.

În schimb, liderii NATO vor fi de acord să poziţioneze preventiv echipament şi provizii, precum combustibil şi muniţie, în ţările est-europene cu baze gata să găzduiască forţa de reacţie rapidă a NATO în caz de nevoie.

Cu toate că NATO a subliniat că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, care nu este membră, Alianţa a ales să consolideze apărarea ţărilor est-europene care i s-au alăturat în ultimii 15 ani. Printre altele, ţările baltice se tem că Rusia ar putea folosi acelaşi pretext ca în Crimeea - protejarea populaţiei rusofone - pentru a interveni în teritoriile lor.

România va cere consolidarea flancului estic


România va fi reprezentată la summitul NATO de preşedintele Traian Băsescu. Din delegaţia oficială mai fac parte ministrul apărării, Mircea Duşa, şi cel de externe, Titus Corlăţean.

Şeful statului a spus că România va cere consolidarea flancului estic, nu doar cel nord-estic, şi că ţara noastră îşi poate asuma noi responsabilităţi, precum programul de apărare cibernetică.

În plus, România a aprobat prezenţa, prin rotaţie, a unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul ei. Este vorba despre avioane de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO. Acestea, alături de avioane româneşti, vor întreprinde acţiuni de poliţie aeriană.

"Pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor", a spus Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele a precizat că unul dintre obiective este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista ţărilor care vor beneficia de consolidare a capacităţilor de apărare. De altfel, în premieră la summit-ul de anul acesta va participa şi un reprezentant al Chişinăului, ministrul apărării, Valeriu Troenco.


×