x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUMMIT RUSO-GERMAN - Medvedev critică SUA

SUMMIT RUSO-GERMAN - Medvedev critică SUA

de Mihaela Matachita    |    03 Oct 2008   •   00:00
SUMMIT RUSO-GERMAN  -  Medvedev critică SUA

Era dominaţiei economice americane a trecut şi lumea are nevoie de un nou sistem financiar, a afirmat la St. Petersburg preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la a cincea întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, de la alegerea acestuia, în martie.



Era dominaţiei economice americane a trecut şi lumea are nevoie de un nou sistem financiar, a afirmat la St. Petersburg preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la a cincea întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, de la alegerea acestuia, în martie.

"Trebuie să lucrăm împreună pentru crearea unui nou sistem economico-financiar mai just, bazat pe principiile multipolarităţii, supremaţiei legii şi ţinerii cont de interesele reciproce", a spus preşedintele rus, referindu-se la criza financiară care destabilizează economia mondială. Dmitri Medvedev a făcut aluzie la Statele Unite, spunând că "o singură ţară, chiar puternică, nu este în măsură să fie un fel de «megaregulator». Avem nevoie pur şi simplu de noi mecanisme de decizie colectivă şi de responsabilitate colectivă". Aceste afirmaţii au survenit la o zi după ce premierul rus, Vladimir Putin, spusese că actuala criză a fost cauzată de "iresponsabilităţile" sistemului financiar american. Piaţa financiară rusă a fost foarte zguduită de criza izbucnită în SUA.

RELAŢII ÎNFLORITOARE
Cancelarul german, Angela Merkel, a sosit ieri la St. Petersburg, pentru discuţii cu Dmitri Medvedev, în cadrul consultărilor lor anuale. Criza financiară internaţională a figurat pe agenda discuţiilor alături de situaţia din Georgia, la o zi după desfăşurarea observatorilor Uniunii Europene (UE), şi de relaţiile bilaterale, descrise de AFP drept "foarte înfloritoare în materie de schimburi comerciale şi de investiţii".

Întâlnirea în oraşul natal al preşedintelui rus, cât şi al predecesorului acestuia, premierul Vladimir Putin, este a cincea de la alegerea lui Medvedev, fapt ce indică intensitatea dialogului ruso-german şi importanţa pe care Moscova o acordă Berlinului în cadrul UE.

Discuţiile s-au desfăşurat însă pe fondul unei atmosfere sumbre, la aproape două luni de la conflictul armat ruso-georgian, în timp ce militarii ruşi trebuie să părăsească Georgia, cu excepţia teritoriilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, până la 10 octombrie. Angela Merkel a fost foarte critică faţă de intervenţia militară rusă în Georgia şi fată de recunoaşterea de Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud. Dar ea s-a demarcat de ceea ce AFP numeşte "ulii europeni", ţările baltice, Polonia şi Marea Britanie, apreciind că nu ar trebui întrerupt dialogul cu Rusia, ci "să i se vorbească acesteia clar".

×
Subiecte în articol: externe