x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit UE: Multe voci, multe partituri

Summit UE: Multe voci, multe partituri

de Mihaela Matachita    |    16 Oct 2008   •   00:00
Summit UE: Multe voci, multe partituri

Liderii celor 27 de state UE s-au reunit ieri, la prânz, la Bruxelles, pentru un summit de două zile, axat în principal pe modalităţile de protejare a sistemului financiar în actuala criză mondială.



Liderii celor 27 de state UE s-au reunit ieri, la prânz, la Bruxelles, pentru un summit de două zile, axat în principal pe modalităţile de protejare a sistemului financiar în actuala criză mondială.
La Consiliul European de toamnă, şefii de stat şi de guvern doresc să "celebreze", după cum comenta AFP, planul de ajutorare masivă a băncilor decis de ţările zonei euro duminică, la Paris, să analizeze asigurarea securităţii energetice, dar şi schimbările climatice. Totodată, se vor pronunţa asupra pactului european pentru imigraţie şi azil. La propunerea României, pe agenda de la Bruxelles figurează şi relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova, având în vedere că UE este favorabilă unui acord cu aceasta, care să prevadă, între altele, instituirea unei zone de liber schimb extinse, precum şi renunţarea la vizele de călătorie. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

CRIZA
Recesiunea economică ar putea să alimenteze noi diviziuni, mai ales în privinţa planului de ajutorare a băncilor, dar şi în cea a schimbărilor climatice. Guvernul ceh a avut deja obiecţiuni faţă de un plan ce prevede naţionalizarea băncilor şi revenirea statului în economie. Criza financiară complică şi negocierile pe planul acţiunii europene contra încălzirii climatice, unele ţări cerând o slăbire a constrângerilor impuse emisiilor de gaze. Or, Franţa, care deţine în prezent preşedinţia UE, doreşte un angajament ferm în ambele probleme. Liderii europeni doresc un răspuns şi la întrebarea dacă este momentul, după criza georgiană, să fie reluate negocierile UE – Rusia pentru un parteneriat întărit. Încă o temă cu disonanţe provenind din "corul" Marii Britanii, Poloniei, Republicii Cehe şi ţărilor baltice. De asemenea, este prevăzută o evaluare asupra viitorului Tratatului de la Lisabona, dar o soluţie va fi în decembrie.

ROMÂNIA
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la plecarea spre Bruxelles că România respinge crearea unei autorităţi unice de supraveghere bancară la nivelul UE. În privinţa politicii energetice, Traian Băsescu s-a referit la impulsionarea proiectului Nabucco, precum şi la "necesitatea ca, în politica energetică, Uniunea să vorbească pe o singură voce"

×
Subiecte în articol: externe