The German Marshall Fund of the United States
va organiza la Bucureşti, cu diferenţă de o zi, o reuniune pregătitoare, dar şi
concomitentă cu Summit-ul Alianţei Nord Atlantice.
Lucrările Conferinţei de la Bucureşti, organizată de GMF, vor debuta la data de 1 aprilie, cu o zi înainte de începerea Summit-ului NATO. În rândul celor 275 de participanţi din 34 de ţări se vor afla nouă şefi de stat, după cum a declarat ieri, la Ministerul de Externe, presei de la Bucureşti, preşedintele GMF, Craig Kennedy, lăsând să se înţeleagă că unul dintre ei ar putea fi chiar preşedintele american, George Bush. Întrebat dacă “înaltul reprezentant” ar putea fi şi secretarul de stat, Condoleezza Rice, Kennedy a răspuns cu un “nu” categoric, menţionând că Rice “se va afla în acea perioadă în Bucureşti, dar nu va participa la conferinţă”. Printre alţi reprezentanţi de rang înalt care vor onora conferinţa organizată de GMF se numără preşedintele afgan, Hamid Karzai, preşedintele Georgiei, Mihai Saakaşvili, şi Constantin Kosacev, membru al Dumei de Stat a Rusiei. Mult aşteptată, dar neconfirmată încă este şi participarea secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon. România va fi reprezentată la această conferinţă, organizată la Cercul Militar Central, de preşedintele Traian Băsescu, de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care vor lua cuvântul în prima zi a conferinţei.
PROBLEME-CHEIE. La conferinţe de tipul celei organizate de GMF sunt dezbătute, de obicei, probleme-cheie din temele reuniunii pentru care sunt pregătite. Kennedy a ţinut să precizeze că “think thank-ul Transatlantic Forum a devenit o tradiţie, începând cu summit-ul NATO de la Washington (...) şi, în plus, aceste forumuri sunt o oportunitate pentru schimburi de idei între reprezentanţii” prezenţi la reuniune, precum şi un ajutor pentru presă. Cum majoritatea dezbaterilor de la Summit-ul NATO vor avea loc cu uşile închise, “Conferinţa de la Bucureşti va aduce o parte din ideile şi problemele dezbătute la summit în faţa publicului şi a mass-media”, a mai explicat preşedintele GMF. Astfel, Conferinţa de la Bucureşti îi va oferi presei atât informaţii documentare, utile materialelor sale, cât şi intermediere privind interviuri şi întrevederi cu diferite personalităţile venite la summit.
SUBIECTE FIERBINŢI. Trecând în revistă principalele subiecte ale forumului de la Bucureşti, Kennedy a menţionat ca teme foarte importante conflictul din Afganistan, despre care se va vorbi în cea de-a doua zi a conferinţei, şi extinderea NATO, temă în cadrul căreia Ucrainei aspirantă la Alianţă i se va dedica o sesiune specială. Nici cea de-a treia zi a conferinţei nu va fi lipsită de subiecte “delicate”, aceasta fiind dedicată scutului american antirachetă, ce urmează să fie instalat în Europa şi căruia i se opun mai multe ţări de pe continent, iar Rusia îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale. Tot în ultima zi a conferinţei se va dezbate şi relaţia între Rusia şi NATO – “un panel deosebit de interesant, având în vedere prezenţa preşedintelui Putin la summit”, după cum a ţinut să nuanţeze Kennedy. Alte subiecte de pe agenda conferinţei sunt Balcanii după independenţa Kosovo, chestiunile energetice şi deficitul de democraţie pe continent.