x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul G20. Berlusconi o comite din nou! - video

Summitul G20. Berlusconi o comite din nou! - video

03 Apr 2009   •   00:00
Summitul G20. Berlusconi o comite din nou! - video
Sursa foto: /Reuters

Decizia liderilor G20, reuniţi la Londra, de a aloca 1.100 miliarde dolari pentru FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, angajamentul de a stimula relansarea economică cu alte 5.000 miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2010, lista neagră a paradisurilor fiscale, dar şi gafa premierului Silvio Berlusconi la fotografia de grup sunt prezentate astăzi în prim-plan de jurnalele italiene, informează Agerpres.

La Repubblica subliniază faptul că punctele de vedere ale tandemului SUA - Marea Britanie şi grupului european constituit în jurul Franţei şi Germaniei s-au completat în declaraţia finală a reuniunii. 'Sunt aproape de sfârşit vremurile secretului bancar internaţional', notează cotidianul italian, care menţionează că, după condamnarea de către liderii G20 a paradisurilor fiscale şi stabilirea unor sancţiuni împotriva acestora, OECD a publicat două liste cu ţările care se pot include în această categorie. Pe lista neagră sunt Costa Rica, Malayezia, Uruguay şi Filipine, iar o a doua listă cuprinde 38 de ţări care s-au angajat să respecte regulile OECD, dar nu le aplică în totalitate: printre acestea se numără şi Elveţia, Belgia, Austria, Luxemburg, Liechtenstein, Principatul de Monaco.

Premierul Silvio Berlusconi, care nu a avut la Londra o întâlnire bilaterală cu Barack Obama, a avut totuşi timp în discuţiile neoficiale să îi spună acestuia că trebuie 'să îşi ridice mânecile şi să scoată lumea din criza care a venit din SUA', relatează La Stampa. 'El mi-a spus că am dreptate, dar că trebuie să rămânem toţi uniţi pentru a rezolva aceste probleme', a continuat Berlusconi, mulţumit şi de faptul că despre regulile privind funcţionarea sistemului financiar internaţional se va vorbi şi la Summit-ul G8 organizat în iulie în Italia, pe insula Maddalena.

Presa italiană s-a întrecut şi în a reda filmuleţul de la realizarea fotografiei în grup a liderilor G20 la Buckingham Palace, unde oficiile de gazdă le-a făcut regina Elisabeta. La finalul şedinţei foto, Berlusconi a început să îl strige cu voce tare pe preşedintele american 'Misteeer Obamaaaa', spre stupoarea reginei britanice, a cărei reacţie a fost surprinsă şi de camerele de luat vederi, dar şi de microfoane: 'Dar cine urlă aşa? Linişte'. La Stampa comentează că Berlusconi este un italian tipic şi la reuniunile internaţionale, el vorbind cu voce tare cum o fac de obicei toţi conaţionalii săi, însă Corriere della Sera notează că momentul a fost unul ruşinos, având în vedere dezorientarea reginei şi râsetele celorlalţi lideri.

Presa italiană relatează cum Berlusconi a încălcat protocolul şi la a doua fotografie de grup realizată în clădirea unde s-au ţinut lucrările, când el a ţinut să se pozeze separat, alături de Obama şi preşedintele rus Dmitri Medvedev ca şi cum ar fi fost vorba de trei vechi colegi de clasă. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: externe berlusconi