x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul UE - Ziua deciziei

Summitul UE - Ziua deciziei

de Irina Cristea    |    16 Iun 2006   •   00:00
Summitul UE - Ziua deciziei

Printre pupaturile de la dineuri, europenii au insuflat optimism reprezentantilor de la Bucuresti si Sofia, creand o atmosfera destinsa la summit.

Corespondenta din Bruxelles
Printre pupaturile de la dineuri, europenii au insuflat optimism reprezentantilor de la Bucuresti si Sofia, creand o atmosfera destinsa la summit.

Reuniunea sefilor de stat si liderilor de Guvern din Uniunea Europeana se anunta de bun augur pentru Romania. Dupa debutul lucrarilor, care a avut loc ieri, delegatia romana are si mai multe motive sa creada ca documentul ce va insuma concuziile summit-ului, prezentat si de Jurnalul National, va sustine aderarea la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca pregatirile sa continue in ritmul din ultima perioada. Presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a declarat ieri ca in Romania si Bulgaria exista inca probleme si restante in ceea ce priveste reformele, dar ca UE dispune de mecanismele potrivite pentru a regla aceste dezechilibre.

"IN FOCURI". Discutiile privind miza pentru Romania urmeaza sa aiba loc abia in cursul zilei de azi. Atmosfera de ieri, condimentata cu pupaturi, imbratisari si priviri galese, se anunta destul de destinsa, in ciuda problemelor spinoase de pe agenda summit-ului: urmatorul val de extindere, "euro-apatia" multor state ale Uniunii, nemultumirea lituanienilor, a caror candidatura la euro a fost respinsa acum aproximativ o luna. O problema poate nu la fel de importanta, dar cu miza consistenta, este petitia prin care peste jumatate de milion de eurocetateni cer scoaterea Strasbourgului de pe lista oraselor-gazda ale Parlamentului European. Totusi, subiectul se pare ca nu va avea loc pe lista liderilor UE, considerandu-se ca astfel de probleme nu fac parte din sfera obisnuta de decizie a Consiliului.

×
Subiecte în articol: externe