x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspiciuni - Arme romanesti traficate in Irak

Suspiciuni - Arme romanesti traficate in Irak

de Anca Aldea    |    09 Dec 2006   •   00:00
Suspiciuni - Arme romanesti traficate in Irak

Insurgenta irakiana cumpara rache-te din Romania, sustine Associated Press. Armele sunt achizitionate de pe piata neagra cu bani proveniti de la companii private din Arabia Saudita.

Insurgenta irakiana cumpara rachete din Romania, sustine Associated Press. Armele sunt achizitionate de pe piata neagra cu bani proveniti de la companii private din Arabia Saudita.

Potrivit Associated Press, care citeaza surse anonime de la Bagdad, un cleric sunnit irakian ar fi primit 25 de milioane de dolari de la mai multi sauditi pentru a achizitiona arme, inclusiv rachete antiaeriene portabile de fabricatie ruseasca, de tip Strela. Focoasele ar fi fost cumparate de pe piata neagra din Romania.

Doi inalti oficiali irakieni, citati sub protectia anonimatului, au declarat pentru AP ca majoritatea banilor provin din donatii ale companiilor private saudite, colectate pentru diferite cauze si campanii de caritate islamice.

Autoritatile de la Ryiad au pareri impartite despre aceasta afacere, scrie AP. Unii neaga faptul ca insurgenta irakiana ar fi finantata cu bani sauditi, un purtator de cuvant al Ministerului de Interne saudit declarand ca "nu exista un sistem organizat de finantare a terorismului si nu vom permite asemenea acte ilegale". Alti oficiali par insa constienti ca o parte din banii sauditi destinati donatiilor pentru cauze nobile ajunge in posesia insurgentilor irakieni sau a clericilor din Irak, care le distribuie apoi catre militantii anticoalitie.

MECCA. Potrivit AP, mai multi soferi de camioane din Orientul Mijlociu au declarat ca au transportat cutii de bani din Arabia Saudita in Irak, destinati insurgentilor irakieni. Distribuirea banilor nu se face niciodata negandit. Sauditii profita de diverse sarbatori religioase pentru a imparti banii insurgentilor, dar si liderilor politici sunniti de la Bagdad. Banii intra in Irak printr-o retea bine organizata, din care fac parte soferi de camioane si de autobuze care transporta pelerini de la Mecca in Irak.

Implicarea Ryiadului in aceasta afacere nu reprezinta o noutate, in masura in care Arabia Saudita este inca "un bastion sunnit" si o sursa de finantare pentru rezistenta irakiana, dupa cum se arata in raportul Grupului de Studiu pentru Irak, redactat de Comisia Baker-Hamilton. Noul scandal in care apare numele Romaniei, desi Bucurestiul este un aliat in campania mondiala antiterorista, si al Arabiei Saudite, un aliat-cheie al Statelor Unite in Orientul Mijlociu, a facut pana acum o victima. Este vorba de Harith al-Dhari, un politician sunnit de la Bagdad, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare imediat dupa o vizita efectuata in regatul saudit in octombrie.

PUTIN PROBABIL
Afirmatiile potrivit carora organizatiile extremiste sunnite din Irak sunt dotate cu arme romanesti par a fi lipsite complet de suport real. Sursele citate nu ofera nici un fel de dovezi, se face referire doar la o sursa guvernamentala irakiana. Romania are sute de militari in Irak, pentru operatiunea de stabilizare, lupta in egala masura impotriva extremismului siit si sunnit, iar sanse de a exporta armament catre aceste grupari sunt practic nule. Cu o industrie de armament aflata aproape de faliment total, Romania nu este in masura sa incalce atat de grav legislatia internationala incat sa riste calitatea de membru NATO si cea de aliat strategic al SUA prin astfel de actiuni. Piata neagra romaneasca este mai putin generoasa in privinta armelor si munitiilor decat piata ex-sovietica. De altfel, specialistii considera ca numeroase grupari fundamentaliste si teroriste din Orientul Mijlociu, Asia si Africa isi imbogatesc arsenalul din bogata oferta a tarilor fostei URSS.
  • Radu Tudor
  • ×
    Subiecte în articol: externe irak