x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Susţinătorii lui Julian Assange au format un lanţ uman în faţa parlamentului britanic

Susţinătorii lui Julian Assange au format un lanţ uman în faţa parlamentului britanic

08 Oct 2022   •   23:43
Susţinătorii lui Julian Assange au format un lanţ uman în faţa parlamentului britanic
Sursa foto: Hepta

Susţinătorii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au format sâmbătă un lanţ uman în faţa parlamentului britanic pentru a cere să se pună capăt încercării Statelor Unite ale Americii de a-l extrăda pentru a fi judecat.

Sute de protestatari, printre care şi Jeremy Corbyn, fostul lider al Partidului Laburist, s-au adunat într-un şir care s-a întins din perimetrul parlamentului şi a trecut peste podul Westminster până pe cealaltă parte a Tamisei, scrie Reuters.

Stella Assange, care este căsătorită cu activistul de origine australiană, a declarat că guvernul britanic ar trebui să vorbească cu autorităţile din SUA pentru a pune capăt ofertei de extrădare care a fost lansată în 2019.

„A durat deja trei ani şi jumătate. Este o pată pe Regatul Unit şi este o pată pe administraţia Biden", a spus ea.

Assange, în vârstă de 51 de ani, este cercetat de autorităţile americane pentru 18 capete de acuzare, printre care şi o acuzaţie de spionaj, în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a unor documente militare şi telegrame diplomatice confidenţiale ale SUA.

Washingtonul spune că acesta a pus vieţi în pericol. Susţinătorii săi spun că a fost acuzat pentru că a expus neregulile comise de SUA în conflictele din Afganistan şi Irak.

Echipa de avocaţi a lui Assange a depus un recurs la Înalta Curte britanică împotriva deciziei Londrei de a-l extrăda.

(sursa: Mediafax)

×