Sute de mii de persoane au manifestat duminică în lumea întreagă împotriva încălzirii globale, cea mai importantă demonstraţie fiind organizată la New York, unde sunt aşteptaţi peste 120 de şefi de stat şi de guvern, care vor participa începând de marţi la summitul ONU privind schimbările climatice, relatează AFP.
La 'Marşul pentru mediu' de la New York s-au adunat până la prânz (la ora locală) câteva zeci de mii de persoane, deşi organizatorii ar dori ca numărul participanţilor să treacă de o sută de mii, pentru ca anvergura acestei manifestaţii să o depăşească pe cea de dinaintea conferinţei similare desfăşurate la Copenhaga în decembrie 2009 şi să devină astfel cea mai mare demonstraţie împotriva încălzirii climatice din istorie.
Sunt aşteptaţi să se alăture în mod simbolic acestui marş actorul Leonardo DiCaprio, numit recent 'mesager al păcii' de către ONU, secretarul general al acestei organizaţii, Ban Ki-moon, precum şi fostul vice-preşedinte american Al Gore şi primarul New York-ului, Bill de Blasio.
După cum arată şi sloganul manifestaţiei de la New York, 'Dorim acţiune, nu vorbe', obiectivul acestei mobilizări este să determine responsabilii politici să acţioneze mai hotărât împotriva încălzirii climatice şi să-şi asume angajamente concrete înaintea conferinţei internaţionale ce va avea loc la Paris la sfârşitul anului viitor. 'Trebuie să acţionăm urgent. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât preţul pe care-l vom plăti în bani şi vieţi omeneşti va fi mai mare', a declarat Ban Ki-moon înaintea începerii marşului de la New York.
Manifestaţii de amploare cu aceeaşi tematică s-au desfăşurat duminică în mai multe oraşe din toate colţurile lumii, în special la Londra, Berlin, Amsterdam, Paris, Stockholm, Roma, Madrid, New Delhi, Melbourne sau Rio de Janeiro, potrivit organizatorilor fiind programate 2.700 de evenimente în 158 de state.
La marşul organizat pe străzile Londrei au participat de asemenea zeci de mii de persoane, printre care s-au regăsit şi victime ale inundaţiilor din iarna trecută, dar şi actriţa britanică Emma Thompson, revenită recent dintr-o expediţie condusă în zona arctică de organizaţia Greenpeace pentru a atrage atenţia asupra pericolului topirii gheţarilor. În schimb, la Paris numărul participanţilor a fost de numai 5.000, conform estimărilor poliţiei franceze.
'Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a vremurilor noastre. Tot ce iubim este ameninţat, iar guvernele nu reacţionează suficient de repede', astfel a sintetizat problematica încălzirii globale Ricken Patel, directorul ONG-ului Avaaz ce s-a implicat în organizarea manifestaţiei de la New York.