x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de morţi şi răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo

Sute de morţi şi răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo

10 Oct 2011   •   05:36
Sute de morţi şi răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo

Cel putin 24 de persoane au murit si alte peste 200 au fost ranite aseara la Cairo, in urma confruntarilor violente dintre manifestantii copti si fortele de ordine. Autoritatile au impus restrictii de circulatie in centrul capitalei egiptene, intr-o incercare de a restabili calmul, iar fortele de ordine au luat masuri speciale de securitate in jurul Parlamentului, sediului Consiliului de ministri si muzeului arheologic din Cairo.

Mai mult de 200 de persoane au fost ranite in urma violentelor, izbucnite in timpul unui protest al coptilor fata de incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan, relateaza AFP, citata de Mediafax. Premierul egiptean, Essam Sharaf, a afirmat, noaptea trecuta, ca Egiptul se afla in pericol. "Natiunea este in pericol in urma acestor evenimente. Aceste evenimente ne arunca in urma (...), in loc sa mergem inainte, pentru a construi un stat modern, pe baze democratice sanatoase", a spus el, intr-un discurs retransmis de televiziunea publica.

Intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Sharaf le-a cerut crestinilor si musulmanilor sa dea dovada de retinere si sa nu dea curs apelurilor la revolta.

Primele alegeri legislative convocate dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak sunt programate pentru data de 28 noiembrie.

Marele imam al prestigioasei institutii musulmane sunnite Al-Azhar, Ahemd al-Tayeb, a facut un apel la patriarhul Bisericii copte, Shenouda al III-lea. "Este vorba despre un complot impotriva patriei si a revolutiei", a afirmat si scriitorul Alaa al-Aswany, intr-un mesaj postat pe Twitter.

La Cairo au avut loc si confruntari intre grupuri de musulmani si crestini, violentele desfasurandu-se in apropierea spitalului unde se aflau majoritatea ranitilor copti. Mai multe vehicule au fost incendiate in zona, iar manifestantii crestini au folosit benzina din rezervoarele automobilelor pentru a improviza cocteiluri Molotov.

In cursul noptii, un grup de musulmani a pornit in mars spre spital, scandand "Musulman, crestin, o singura mana", si punand capat violentelor care se desfasurau in apropierea centrului medical.

Manifestatia coptilor a inceput cu un mars pasnic, care a plecat din cartierul Chobra, indreptandu-se catre Maspero, unde se afla sediul televiziunii publice. Canalul TV de stat a relatat ca protestatarii au atacat cu pietre fortele de ordine si a citat martori care afirmau ca manifestantii sunt inarmati. Ulterior, televiziunea de stat a afirmat ca fortele de ordine au deschis foc de avertisment si au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

×