x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de persoane stau la coadă pentru a vedea cadavrul lui Muammar Gaddafi

Sute de persoane stau la coadă pentru a vedea cadavrul lui Muammar Gaddafi

de Mediafax    |    22 Oct 2011   •   14:01
Sute de persoane stau la coadă pentru a vedea cadavrul lui Muammar Gaddafi

Libienii din Misrata si din alte zone ale tarii se grabeau cu sutele, sambata, sa vada cadavrul fostului lider libian Muammar Kadhafi, capturat si probabil ucis de combatantii din acest oras martir, scrie AFP.

Inca de vineri, dupa rugaciune, mii de persoane au defilat prin ceea ce locuitorii din Misrata numesc "piata tunisiana", o piata acoperita (suk) unde se vand tot felul de produse pe timp de pace.

Acolo, in miros de carne putreda - "carcase de pui care se descompun intr-un container", potrivit unui gardian - se afla sinistra camera frigorifica unde vin libienii sa se asigure ca "inamicul" lor este mort.

In interior, spectacolul este sordid: intr-o atmosfera glaciala, pe podeaua metalica, zac doua cadavre rigide si galbene acoperite de pete de sange uscat, Muammar Kadhafi si fiul sau Mutassim, unul langa altul pe saltele murdare, acoperite cu o patura colorata care ascunde eventualele mutilari.

Numai capetele ies de sub patura, restul corpului fiind ascuns. Mutassim Kadhafi a murit cu ochii si gura deschisa. Tatal lui are ochii si gura inchisa.

Curiosii vin din Misrata dar si de la Tripoli, Zliten (vest) ... Demnitari ai noului regim au mers, de asemenea, vineri, in special numarul doi in ierarhia Consiliului National de Tranzitie (CNT) Mahmoud Jibril, in timp ce seful consiliului militar din Tripoli, Abdelhakim Belhadj, este asteptat sambata.

Catre miezul noptii, sute de persoane stateau la coada in fata portilor pietei, care se deschidea la fiecare cateva minute pentru a lasa sa treaca pe rand vizitatorii, insotiti de cativa copii.

Se vedea o singura femeie, care nu a vrut sa se exprime.

Sadik, care refuza sa isi spuna numele de familie, are 60 de ani. El avea 18 ani cand dictatorul a preluat puterea, in 1969. "Toata viata mea de adult am trait cu acest individ murdar, acest ...". El lanseaza o ploaie de insulte. "Dar a murit, sunt fericit!", a adaugat el razand.

In mijlocul cladirilor din beton ale pietei, se formeaza o noua coada in fata camerei frigorifice, unde sunt primite cate patru sau cinci persoane o data. Gardienii le grabesc sa faca poze pentru a lasa locul urmatorilor. Unii pozeaza pentru fotografii, zambind sau exclamand, altii se uita in liniste.

Mustafa Araibi, in varsta de aproximativ 40 de ani, iese din camera frigorifica impreuna cu cinci baieti cu varste cuprinse intre sase si 12 ani - fiii sai si cei ai fratelui sau. "Am fost socat cand a fost anuntata vestea. Oamenii mi-au zis ca Kadhafi este mort, dar nu am vrut sa cred pana cand nu am vazut", a declarat el.

Gardienii au refuzat initial accesul baietilor, considerati prea mici pentru un astfel de spectacol. Mustafa a insistat si pana la urma acestia au reusit sa intre. "Nu imi este teama ca vor fi traumatizati, au trait in mijlocul bombardamentelor timp de cinci luni, teama s-a dus", asigura el.

Fiul lui, Ezzedine, in varsta de 12 ani, sustine cu mandrie: "voiam sa-l lovesc pe Kadhafi, dar nu m-au lasat. Nu mi-e teama, sunt multumit ca l-am vazut".

Fratele lui mai mic, Mohammed, in varsta de sase ani, recunoaste cu vocea scazuta: "Imi este teama". Dar adauga: "Sunt multumit, razboiul s-a terminat".

Entuziasmul creste in randul multimii. Barbati razand ies din camera frigorifica strigand: "Allah Akbar!" (Allah este mare), strigat reluat de multime.

Autoritatile din Misrata intentioneaza sa ingroape cadavrul intr-un loc secret, pentru a evita orice pelerinaj al sustinatorilor lui pe viitor. O reuniune urmeaza sa aiba loc probabil sambata pentru a se finaliza decizia. Ele au anuntat, de asemenea, ca nu se va efectua nicio autopsie.

×