x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Swoboda: Declaraţia ministrului german de Interne, populistă şi inacceptabilă!

Swoboda: Declaraţia ministrului german de Interne, populistă şi inacceptabilă!

04 Mar 2013   •   18:17
Swoboda: Declaraţia ministrului german de Interne, populistă şi inacceptabilă!

Socialiştii europeni vor cere preşedinţiei irlandeze a UE "să ia lucrurile în serios şi să dea Germaniei un semnal clar că astfel de politici sunt inacceptabile". A spus-o răspicat la Radio France Internationale (RFI) şeful socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda. Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Liderul grupului S&D consideră că declaraţia ministrului german de Interne pe tema Schengen este "foarte populistă" şi "inacceptabilă". Swoboda pune totul pe seama alegerilor din Germania.

Hannes Swoboda a adăugat că “există o problemă, faptul că sunt prea mulţi oameni din România şi probabil Bulgaria, care ar putea veni în unele oraşe germane, dar se ştie că aceşti oameni pot veni şi fără aderarea la Schengen. E mai bine să ajuţi România şi Bulgaria să amelioreze condiţiile de trai în zonele sărace, mai ales pentru comunitatea romă. Accesul interzis în Schengen nu este instrumentul potrivit pentru aşa ceva”.

Pentru şeful socialiştilor din PE, declaraţiile ministrului german nu sunt o surpriză. “Ministrul de Interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri şi cred că în anumite oraşe vor să arate electoratului cât de duri sunt şi că vor împiedica oamenii să vină în Germania. Ceea ce nu au făcut şi nici nu pot să facă. Este o poziţie politică”. Întrebat ce poate face Parlamentul European sau chiar socialiştii europeni, Swoboda a spus că se va face apel din nou al Consiliu, la preşedinţia irlandeză, să dea un semnal Germaniei. “Am vorbit recent cu ministrul olandez de Interne. Deci cred că vom încerca să influenţăm atât politicieni, cât şi miniştrii de Interne şi ai Justiţiei, care sunt, să spunem, mai rezonabili decât ministrul german”, a precizat Swoboda.

×
Subiecte în articol: aderare schengen hannes swoboda