x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tagesspiegel: În Grecia vin ruşii!

Tagesspiegel: În Grecia vin ruşii!

de Istvan Deak    |    18 Apr 2012   •   08:52
Tagesspiegel: În Grecia vin ruşii!

In timp ce multi dintre germani intentioneaza sa ocoleasca vara aceasta Grecia, rusii vor veni aici in numar si mai mare: sunt asteptati circa 850.000 de turisti din Federatia Rusa, cu 40% mai multi decat in urma cu un an. De asemenea, concernul energetic rus Gazprom vrea sa investeasca in Grecia bani seriosi, informeaza Der Tagesspiegel.
Procedurile pentru recapitalizarea bancilor elene se afla in linie dreapta, iar institutiile financiar-creditoare cauta cooperari in domeniul investitiilor pentru "injectari" de capital in lichiditati. Magnatul rus Dmitri Ribolev este interesat de marile banci grecesti si deja a avut o serie de intrevederi cu sefii a doua institutii financiar-bancare importante, relateaza, la randul sau, cotidianul elen Ta Nea, citat de Rador.

De altfel, intreaga regiune nu ii e necunoscuta. Deja din septembrie 2010, el detin aproape 10% din Banca Ciprului, prin intermediul companiei Odella Resources. Cu toate acestea, Banca Centrala a Ciprului nu i-a permis sa isi majoreze procentul detinut la banca, intrucat nu e bancher sau fond de investitii - rezultatul fiind ca el cauta deja alte oportunitati de investitii in regiune.

In ultimele saptamani, oligarhul rus, aflat pe locul 100 al celor mai bogati oameni din lume si al 13-lea din Rusia, cu o avere personala de 8 miliarde de dolari, face deseori curse pe ruta Moscova-Atena, in vederea purtarii de discutii cu sefii marilor banci grecesti. Intrevederile au loc intotdeauna in cel mai mare secret, la convorbirile desfasurate in spatele usilor incuiate participa doar persoane selectate din esalonul cel mai inalt al conducerii bancilor, iar transcrierile discutiilor avute nu vad niciodata lumina tiparului sau a publicitatii. De altfel, si in viata personala Ribolovlev evita aparitiile publice si promovarea in public, iar interviurile pe care le-a dat se numara pe degetele de la maini. Totusi, obiectul negocierilor cu bancherii greci se cunoaste: cum, cand si contra carui pret poate oligarhul rus sa obtina un procent dintr-o banca sau mai multe din Grecia, subliniaza cotidianul grec.

Asa cum Ribolev este in cautarea celei mai bune oportunitati pentru "a pune piciorul' in Grecia, asa si gigantul energetic Gazprom este in cautare de oferte tentante pe piata elena. Gazprom se numara printre cei 17 potentiali cumparatori ai companiei grecesti de gaze Depa, care se pregateste pentru privatizare. Costul companiei este estimat la circa 1,5 miliarde de euro, relateaza Der Tagesspiegel.

Grecia devine un important coridor pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, subliniaza cotidianul german. Inca in 2008, Guvernul de la Atena s-a implicat in proiectul ruso-italian al gazoductului South Stream. Zacamintele de gaze descoperite in estul Marii Mediterane, in apropiere de Cipru si Israel, precum si presupusele zacaminte din Creta si din vestul Greciei ar putea majora importanta acestei tari in calitate de punct de transbordare pentru aprovizionarea cu gaze a continentului european.

In afara de compania de gaze Depa, interesul rusilor este atras de concernul pentru productia de produse petroliere si lubrifianti Hellenic Petroleum (Elpe). Potrivit directorului Gazpromneft, Aleksandr Diukov, intreprinderea sa studiaza posibilitatea achizitionarii unei cote parti in acest concern, care va fi scos la privatizare in luna mai, se mai spune in articol.

In decembrie anul trecut, compania de stat a Cailor Ferate Elene OSE a primit vizita unei delegatii a Cailor Ferate ale Federatiei Ruse. Rusii si chinezii planuiesc extinderea comunicatiei feroviare intre Shanghai si Europa de Vest prin Rusia. Potrivit cotidianului german, la aceasta artera de transport ar urma sa fie conectate porturile Pireu si Salonic.

Concernul logistic chinez Cosco este din 2010 operatorul a doua dane pentru acostarea containerelor din portul Pureu si intentioneaza sa ridice portul la nivelul celui mai important punct de transbordare pentru transporturile de containere din estul Marii Mediterane, precizeaza Der Tagesspiegel.

De altfel, zilele trecute agentia de presa Reuters relata ca trei operatori feroviari europeni – inclusiv Grupul Feroviar Roman – sunt interesati de achizitionarea totala sau partiala a retelei de cai ferate din Grecia, care ar putea fi vanduta in cadrul acordurilor dintre Atena si organismele internationale care crediteaza Grecia.

Rusia ia in calcul cumpararea intregii retele feroviare grecesti si a operatorului grec Trainose, in timp ce Grupul Feroviar Roman (GFR), cea mai importanta companie feroviara privata din Romania, si-a exprimat, de asemenea, interesul cu privire la sectorul transportului feroviar de marfuri, afirma Reuters, care cita declaratiile a doi oficiali eleni cu rang inalt. Tot Reuters mai adauga ca si compania franceza SNCF ar fi interesata de transportul de calatori si de marfa din aceasta tara, demarand procesul de evaluare financiara. Un purtator de cuvant al Cailor Ferate ruse a declarat ca discutiile au avut loc, intr-adevar, dar a notat ca Grecia nu a luat inca o decizie ferma in legatura cu acest dosar.

×