x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii anunță prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan

Talibanii anunță prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   17:01
Talibanii anunță prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan
Sursa foto: Hepta

Prima execuție publică după preluarea puterii de către talibani a avut locastăzi, în Afanistan, scrie AFP.

"Curtea Supremă a primit ordin să pună în aplicare qisas într-o adunare publică a locuitorilor", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, referindu-se la legea talionului din dreptul islamic.

Execuția s-a petrecut în localitatea Farah, capitala provinciei cu același nume, din vestul țării. Este vorba despre omorârea unui locuitor din districtul Anjil, provincia Herat. Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că un bărbat pe nume Tajmir a fost ucis pe un stadion din acest oraș, după ce a mărturisit că a comis o crimă. El ar fi înjunghiat un alt bărbat în urmă cu circa 5 ani. Ulterior a fost condamnat de trei tribunale ale talibanilor iar sentința a fost aprobată de  mollahul Akhundzada. Înaintea execuției, un anunț public „cerea tuturor cetățenilor să vină la terenul de sport". Mama bărbatului ucis a declarat pentru BBC că liderii talibani au implorat-o să-și ierte fiul, dar ea a insistat să fie executat.

„Talibanii au venit la mine și m-au implorat să îl iert pe acest necredincios. Au insistat să îl iert pe acest om de dragul lui Dumnezeu, dar eu le-am spus că acest om trebuie executat și trebuie îngropat la fel cum i-a făcut fiului meu. Acest lucru ar putea fi o lecție pentru alți oameni. Dacă nu îl executați, el va comite alte crime în viitor", a spus femeia.

Zeci de lideri ai grupării, inclusiv majoritatea miniștrilor din guvern, dar și judecători ai Curții Supreme, personal militar au asistat la spânzurarea bărbatului. Premierul Hasan Akhund nu a fost prezent.

Conducătorul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a ordonat judecătorilor, luna trecută, să aplice toate pedepsele prevăzute de legea islamică, referindu-se la execuţii publice, lapidări, amputări de membre. Deja s-au aplicat flagelări publice dar aceasta este prima recunoscută public. 

Cu toate acestea, crimele și pedepsele corespunzătoare nu au fost definite oficial de talibani. La revenirea la putere, aceștia au promis să adopte o atitudine mai blândă în comparație cu perioada 1996-2001, când talibanii făceau regulat execuții publice, inclusiv pe stadionul național din Kabul. Însă cea de astăzi marchează o revenire la interpretarea radicală a talibanilor asupra legii Sharia. 

Forțele americane s-au retras din Afganistan în august 2021, când puterea a fost preluată de talibani.



 

×
Subiecte în articol: talibani afganistani executie publica