x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii ameninţă 70% din Afghanistan

Talibanii ameninţă 70% din Afghanistan

31 Ian 2018   •   13:41
Talibanii ameninţă 70% din Afghanistan

Lupătorii Talibani, pentru care forţele conduse de SUA au cheltuit milioane de dolari în încercarea de a-i învinge, sunt activi, în prezent, în 70% din Afghanistan, potrivit unui studiu efectuat de BBC.

Luni de cercetări de-a lungul ţării au arătat care sunt zonele pe care Talibanii le ameninţă sau le controlează, de când trupele străine de combatere au plecat, în 2014, scrie BBC.

Oficialii afghani şi preşedintele american Donald Trump au răspuns prin excluderea discuţiilor cu talibanii. Anul trecut, Donald Trump a anunţat că militarii americani vor rămâne în ţară pe o perioadă nedeterminată.

Ancheta BBC a oferit detalii despre securitatea din fiecare district al Afghanistanului între 23 august şi 21 noiembrie 2017.

O reţea de reporteri BBC au vorbit cu peste 1,200 de surse locale din Afghanistan, din toate cele 399 de districte, pentru a reuşi să construiască o imagine completă despre toate atacurile militanţilor din perioada anchetei.

Rezultatele au arătat că în jur de 15 milioane de persoane, reprezentând jumătate din populaţie, locuiesc în zone care fie sunt controlate de Talibani, fie în zone în care Talibanii sunt prezenţi şi montează regular atacuri.

Printre zonele care se află sub controlul Talibanilor, din 2014, se află şi cele din Helmand, precum Sangin, Musa Qala şi Nad-e Ali, unde trupele străine au luptat şi au murit pentru a le aduce sub control guvernamental. Peste 450 de trupe britanice au murit în Helmand între 2001 şi 2014.

Cercetarea BBC a sugerat, de asemenea, că Statul Islamic este mai activ ca niciodată în Afghanistan, deşi are o putere mult mai mică decât Talibanii.

Studiul BBC a arătat că Talibanii se află în controlul total a 14 districte, care reprezintă 4% din ţară, şi sunt activi în alte 263, reprezentând 66% din teritoriul ţării.

×
Subiecte în articol: afghanistan talibani