x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talpeş: ""Am semnat un document""

Talpeş: ""Am semnat un document""

de Irina Cristea    |    Monica Iordache Apostol    |    Razvan Belciuganu    |    09 Iun 2007   •   00:00
Talpeş: ""Am semnat un document""

Oficialii incriminaţi de raportul lui Dick Marty resping vehement acuzaţiile. Doar Ioan Talpeş spune, pentru Jurnalul Naţional, că Romănia a semnat "un document prin care se preciza că avioanele CIA puteau să aterizeze şi să decoleze pe aeroporturile noastre".Â

Romănia ar fi găzduit inchisorile CIA pentru a intra in NATO

Romănia şi Polonia ar fi "găzduit" centre secrete de detenţie ale CIA. Acordul era cunoscut la cel mai inalt nivel in fiecare stat implicat, se arată intr-un document intocmit de raportorul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Raportul are parte deja de un val de critici.

Raportorul pentru drepturile omului al Consiliului Europei (CoE), Dick Mary, a prezentat ieri la Strasbourg a doua parte a raportului său privind zborurile şi escalele europene ale avioanelor CIA şi inchisorile secrete pe care agenţia le-ar fi administrat pe teritoriul mai multor state de pe continent. Documentul incriminează indeosebi Romănia şi Polonia.

ACORD SECRET. Invocănd mărturii ale unor agenţi din serviciile secrete din SUA şi Europa, raportorul elveţian notează in raport că SUA şi statele NATO ar fi incheiat in 2001 un acord care permitea CIA să incarcereze in Europa persoane bănuite de terorism.

Astfel de centre de detenţie au existat, spune Marty, in Romănia şi Polonia intre 2003 şi 2005. In negocierile cu Romănia, Washington-ul ar fi promis sprijin pentru aderarea la NATO. "Cănd Guvernul Statelor Unite a inceput abordarea pentru stabilirea unui centru in Romănia - oferind un sprijin extraordinar pentru aderarea deplină a Romăniei la NATO ca «mare premiu» in schimb - s-a bazat puternic pe contactele-cheie din ţară pentru a-i prezenta preşedintelui Iliescu situaţia", se arată in raport. "Preşedintelui i s-a propus ca noi să asigurăm protecţie deplină pentru Statele Unite, din punct de vedere informativ", a declarat un inalt oficial romăn, care a fost implicat in negocieri.

MAE romăn a luat notă, adoptarea documentului de către comisia juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei insistănd că acuzaţiile nu sunt susţinute de probe. Comisia Europeană le cere statelor membre implicate să inceapă anchete independente pentru stabilirea adevărului şi a vinovaţilor in acest scandal.

Ioan Talpeş: "Am semnat un document"

Senatorul Ioan Talpeş respinge categoric raportul intocmit de Dick Marty, dar recunoaşte că Romănia a semnat un acord care permitea avioanelor CIA să folosească aeroporturile romăneşti. "Am fost audiat de o comisie pe acest subiect. Noi n-am facut nimic altceva decăt să semnăm un document, lucru pe care l-au făcut şi celelalte state membre ale NATO, prin care se preciza că avioanele CIA puteau să aterizeze şi să decoleze pe aeroporturile noastre", ne-a declarat senatorul.

PRECONDIŢIE. Potrivit lui Talpeş, acest document a fost semnat inainte de admiterea Romăniei in NATO şi era unul cu caracter clasificat. Totodată, Ioan Talpeş a mai precizat că semnarea acestui acord "a fost considerat ca o precondiţie pentru accederea Romăniei in NATO". Senatorul a mai arătat că semnarea acestui document li s-a părut oficialităţilor romăne ca fiind ceva normal, mai ales că, la sugestia sa şi cu ingăduinţa preşedintelui Ion Iliescu, Romănia s-a declarat, oficial, după atacurile de la 11 septembrie 2001, membră "de facto" a NATO, chiar dacă nu era membră de drept. Ioan Talpeş a mai spus că intreaga responsabilitate privind "incărcătura" avioanelor CIA le revine in totalitate americanilor, conform documentului semnat. Căt despre prezenţa oficialilor romăni la sediul CIA de la Langley şi in Biroul Oval al preşedintelui Bush pentru a primi mulţumiri, Ioan Talpeş nu a dorit să comenteze, ci doar să remarce: "E bine că ştim!". Privind acuzaţiile aduse Direcţiei Informaţii Militare că ar fi asigurat protecţia zonelor in care operau americanii, senatorul Ioan Talpeş a subliniat: "Şi ce trebuia să facă? Să-i lase pe alţii să pună bombe? Suntem aliaţi!".

INFIRMĂRI. Generalul Sergiu Medar, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare, a exclus total ca ofiţerii de informaţii militare să fi avut o căt de mică legătură cu acest caz. Sergiu Medar a admis că Direcţia Informaţii Militare are legături cu CIA, dar a infirmat categoric că ar fi asigurat protecţia zonelor in care au operat americanii in Romănia. Fostul ministrul al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, a respins acuzaţiile lui Marty şi i-a cerut acestuia dovezi sau scuze celor care au fost incriminaţi.

Şi fostul director al Aeroportului Mihail Kogălniceanu a negat acuzaţiile, iar fostul preşedinte Ion Iliescu le-a catalogat "fabulaţii". "E o tămpenie. Nu ştiu cine este acest domn Dick Marty, ce profesiune are şi ce calificare are, dar se lansează in chestii pur şi simplu aberante. In calitate de şef al statului, nu am primit nici o informaţie şi nici o solicitare, că nu se putea ca astfel de activităţi să nu aibă aprobarea structurilor de stat. Or eu nu ştiu ca aşa ceva măcar să fi fost discutat" a declarat el pentru RFI Romănia.

ANCHETĂ. Senatorul PNL Norica Nicolai, preşedinte al unei comisii a Parlamentului Romăniei, care a anchetat cazul zborurilor CIA, a declarat că afirmaţiile lui Marty sunt "total nefondate", iar raportul este "o formă de decredibilizare a Romăniei şi Poloniei". Ea va cere ca Dick Marty să-şi devoaleze sursele, iar instituţiile romăneşti şi delegaţia romănă la APCE să ia atitudine. "Cer şi serviciilor de informaţii să facă o analiză asupra acestor rapoarte", a mai spus Nicolai. (R.B. , M.I.A.)

×
Subiecte în articol: externe nato romania ioan document talpeş talpe