Sasin a subliniat că Polonia are nevoie să îmbrăţişeze energia nucleară pentru a-şi asigura securitatea energetică şi creşterea economică.
Grupul polonez de stat PGE şi compania privată locală ZE PAK au încheiat un acord de înfiinţare a unui vehicul investiţional (SPV) care să reprezinte Polonia în discuţiile cu compania sud-coreeană KHNP privitoare la planurile de construire a unei centrale nucleare în Patnow, vestul Poloniei.
Ulterior, vehiculul investiţional va forma o altă companie cu KHNP care va fi controlată de Polonia. Aceasta va avea misiunea de a construi centrala nucleară.
Centrala de la Patnow ar putea dispune de cel puţin două reactoare sud-coreene APR1400 cu o capacitate combinată de 2,8 MW, asigurând 12% din consumul actual de energie al Poloniei. Prima unitate ar putea fi inaugurată în 2035.
Guvernul polonez a aprobat la rândul său planuri pentru construirea a două centrale nucleare. Primul proiect este în derulare, iar locul celui de-al doilea va fi anunţat în toamnă, a declarat Sasin.
Tot în Polonia, grupul polonez de stat Industria şi Rolls-Royce SMR au semnat un memorandum de înţelegere pentru a colabora în domeniul construcţiei de reactoare mici modulare (SMR) pe plan local, potrivit World Nuclear News.
Există mai multe iniţiative de a aduce astfel de reactoare în Polonia, în diverse faze de dezvoltare.
În Ungaria, ministrul energiei Csaba Lantos a menţionat recent pentru prima dată că ţara sa ar putea cumpăra SMR-uri, notează Daily News Hungary. Potenţialele noi reactoare bazate pe tehnologie americană nu pun în pericol finalizarea centralei nucleare Paks II, a declarat acesta.
Ministrul a subliniat că centralele nucleare joacă un rol major în aprovizionarea Ungariei cu energie. Este posibil ca energia furnizată de Paks I şi Paks II să nu fie suficientă pentru aprovizionarea sustenabilă cu energie a Ungariei şi de aceea guvernul ţării trebuie să se gândească la construirea unui al treilea reactor, a arătat acesta.
Majoritatea ungurilor, 66%, susţin utilizarea energiei nucleare ca modalitate de asigurare a unei furnizări sigure şi neîntrerupte de energie pentru gospodării, în creştere de la 53% în 2020, relevă un sondaj recent.
În Cehia, primul proiect SMR al CEZ se va situa în apropiere de centrala nucleară de la Temelin, relatează World Nuclear News.
Grupul a identificat de asemenea centralele pe cărbune de la Detmarovice şi Tusimice drept locaţii preferate pentru al doilea şi al treilea SMR. Acesta a încheiat acorduri cu dezvoltatori de SMR ca NuScale, GE Hitachi, Rolls-Royce SMR, EDF, Westinghouse, KHNP şi Holtec.
(sursa: Mediafax)