x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Ţarul” Putin al II-lea

“Ţarul” Putin al II-lea

de Sînziana Stancu    |    05 Mai 2008   •   00:00
 “Ţarul” Putin al II-lea

Topul “Time” al primilor o sută de oameni cu influenţă oferă surprize anul acesta

Topul “Time” al primilor o sută de oameni cu influenţă oferă surprize anul acesta

 
Preşedintele rus Vladimir Putin, declarat “omul anului” 2007, ocupă anul acesta locul secundar, după liderul spiritual Dalai Lama. În schimb,  preşedintele american George Bush revine spectaculos în topul “Time” din 2008 al celor mai influenţi 100 de oameni ai planetei.

 
Săptămînalul american Time a publicat recent topul din 2008 al celor mai influenţi oameni din lume. Cap de listă este liderul spiritual Dalai Lama, care luptă paşnic, în exil, pentru cauza Tibetului, a cărui populaţie îndură de mai multă vreme represaliile Beijingului. “Nu-i urăsc pe chinezi, ci numai acţiunile lor”, a explicat paşnicul lider spiritual al călugărilor tibetani. Cît despre noi, oamenii, în general, Dalai Lama spune că “suntem specia superioară de pe Pămînt, dar şi cea mai provocatoare de conflicte”.

 
DUŞMANUL NATO. Din omul anului 2008, “ţarul” Putin, cum mai este poreclit preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns în acest an pe locul al doilea în top. În jurnalul său, fostul secretar de stat american, madeleine Albright, îl descria ca pe un om “ perspicace, sigur pe sine, harnic, patriot şi linguşitor”.  În ultimii ani însă, el a devenit şi mai sigur pe el, dar aproape deloc liguşitor cu Occidentul, reuşind să creeze Rusiei, încetul cu încetul, în ultimii ani, imaginea unei mari puteri, potrivit gusturilor de modă veche ale bătrînei Europe. A reuşit chiar să semene discordie în sînul Europei comunitare şi este duşmanul declarat al extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre graniţele Rusiei.

 
MAI TARE CA BEN LADEN. Preşedintele american, care nu figura anul trecut în acest top, face anul acesta un salt spectaculos, ajungînd pe locul al şaptelea. Criticat deseori de către conaţionalii săi, care l-au considerat, la un moment dat, cel mai prost preşedinte din istoria ţării, Bush are însă şi mulţi admiratori, mai ales peste hotare. Premierul italian Silvio Berlusconi are numai cuvinte de laudă pentru el, descriindu-l ca pe “un bun prieten, un om adevărat, care îşi iubeşte familia şi le este recunoscător tuturor aliaţilor Statelor Unite (...) Le rămîne istoricilor să aprecieze anii preşedinţiei lui, însă, indiferent ce va spune istoria despre el, sunt sigur că amintirea despre George W.Bush va fi aceea a unui lider al idealurilor, curajului şi sincerităţii”. În ceea ce-l priveşte pe “inamicul nr.1” al Americii pus de Bush pe “lista neagră” a Casei Albe, teroristul saudit Osama Ben Laden, care e acuzat că a pus la cale atentatele antiamericane din septembrie, 2001, acesta nu se află în topul influenţilor.

 
ALŢI “PREMIANŢI”. Locurile 3 şi 4 din clasament sunt ocupate, în ordine, de cei doi candidaţi democraţi la învestitura pentru fotoliul de la Casa Albă, senatorul de Illinois, Barack Obama şi cel de New York, Hillary Clinton. Pe locul al cincilea se află candidatul republican, John McCain. Locul următor din top este ocupat de preşedintele chinez, Hu Jintao. La secţiunea “Eroi şi Pionieri” din top, pe primul loc se află cuplul vedetelor de la Hollywood, Angelina Jolie şi Brad Pitt. Ei sunt urmaţi de vedeta de televiziune Oprah Winfrey. La aceeaşi secţiune, fostul premier britanic, Tony Blair, ocupă locul al 15-lea.

×
Subiecte în articol: externe